Amsterdam stimuleert bouw sociale huurwoningen met vaste grondprijs

bron: Het Parool

De gemeente Amsterdam wil voor nieuwe sociale huurwoningen een vaste lage grondprijs hanteren. Met deze extra lage prijs, die overal in de stad gelijk is, wordt het bouwen van woningen voor sociale huur aantrekkelijker. Dat schrijft Het Parool deze week.

Sociale huur stimuleren

215 euro per vierkante meter, dat is de grondprijs die de gemeente Amsterdam voor ogen heeft. Dit komt neer op iets meer dan tienduizend euro voor een woning van vijftig vierkante meter. Op dit moment verschilt deze grondprijs voor sociale huur per wijk; het gemiddelde ligt voor de sociale woningbouw op negentienduizend euro. Met de lage vaste prijs wil de gemeente de sociale huur stimuleren en tegelijk de gemengde wijken in de stad handhaven.

Het Amsterdamse college heeft hierover een akkoord bereikt met de Huurdersvereniging Amsterdam en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. De partijen moeten deze overeenkomst nog wel voorleggen aan hun achterban.

Stadsverbeteringen

Corporaties die de nieuwe woningen alsnog in de vrije sector willen verhuren of willen verkopen, moeten een vergoeding aan de gemeente betalen (de zogeheten erfpachtafdracht). Afgesproken is dat corporaties met het geld dat de ze besparen op de grond, investeringen zullen doen in de stad. Gedacht wordt aan de aanleg van waterpartijen en groenvoorzieningen, maar ook aan het verbeteren van de openbare wegen.

Overige afspraken

Behalve de vaste grondprijs voor sociale huur zijn er meer afspraken gemaakt over de Amsterdamse huurmarkt. Zo gaat 10 procent van de nieuwe sociale huurwoningen naar kwetsbare groepen (huurders die moeilijk zelf een woning kunnen vinden) en vergunninghouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning). Bovendien gaat een deel van de beschikbare sociale huurwoningen (maximaal een derde) naar jongeren die een contract voor vijf jaar willen afsluiten. Ook voor ouderen is er goed nieuws: alle corporaties werken mee aan de nieuwe maatregelen waarmee senioren zonder extra kosten kunnen verhuizen naar een kleiner huis of een benedenwoning.

Gerelateerd nieuws

Lees ook