Blok handhaaft omstreden verhuurderheffing

bron: NOS.nl, BNR.nl

Minister Blok ziet geen noodzaak om de verhuurderheffing af te schaffen. Deze week bleek dat deze belasting een toenemend tekort aan woningen en stijgende huurprijzen veroorzaakt. Met de handhaving van de verhuurderheffing legt de minister de raad van verschillende autoriteiten naast zich neer.

Blok ‘herkent sombere geluiden niet’

Minister Blok (Wonen) is niet van plan de verhuurderheffing te schrappen. Onder meer de Woonbond en Aedes (de vereniging van corporaties) pleitten voor afschaffing van deze belasting, nadat deze week bleek dat deze leidt tot stijgende huren en een forse daling van het aantal woningen.

Lees ook:Verhuurderheffing leidt tot hogere huurprijzen en minder woningen

Blok geeft aan ‘de sombere geluiden van huurders niet te herkennen’. Volgens hem is de financiële positie van corporaties juist sterker geworden door de invoering van de verhuurderheffing. Mensen die willen dat de verhuurderheffing wordt afgeschaft, moeten volgens Blok dan maar aangeven hoe dat betaald moet worden. “Op dit moment heb ik nog nooit een reëel alternatief gezien,” aldus de minister.

Dreigend woningtekort

Naast de Woonbond en Aedes zijn ook de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, fel tegen op handhaving van de verhuurderheffing. Deze zou investeringen in de woningvoorraad in de weg staan.

Peter Boelhouwer waarschuwt voor een woningtekort. Hij vindt dat er op het gebied van nieuwbouw onvoldoende rekening wordt gehouden met de demografische ontwikkeling: “Er komen steeds meer alleenstaanden, dus er zijn meer woningen nodig. De crisis is voorbij, maar er wordt nog steeds niet voldoende gebouwd.” Jaarlijks zijn er tussen de 70.000 en 80.000 woningen nodig, maar er worden er jaarlijks niet meer dan 50.000 gebouwd.

Om een dreigend woningtekort af te wenden, moet de rijksoverheid volgens Boelhouwer afspraken maken met gemeenten en beleggers over de woningbouw en deze eventueel zelfs subsidiëren. Gemeenten moeten daarbij de grondprijzen verlagen en de verhuurderheffing moet worden stopgezet.

‘Nu investeren’

Volgens Jantine Kriens, voorzitter van de directieraad van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) is het zaak om ‘nu te investeren’. “Overal is genoeg te doen,” geeft Kriens aan. Landelijk komen gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties samen om te inventariseren wat er nodig en haalbaar is. Hierbij bespreken ze de mogelijkheden voor nieuwbouw, renovatie en transformatie van kantoren, maar voor het realiseren van woningen voor zorgbehoevenden, ouderen en mensen die geen woning kunnen kopen. “Dan kun je de miljoenen die de corporatie kwijt is aan de heffing niet missen,” aldus Kriens.

Gerelateerd nieuws

Lees ook