VVD wil huurders rioolheffing laten betalen

bron: AD.nl

Net als huiseigenaren zouden huurders rioolheffing moeten betalen. Als het aan de VVD ligt tenminste, die dit met een wetsvoorstel wil afdwingen. Een meerderheid van de Kamer is voorstander van het plan.

Oneerlijk

Op dit moment leggen 106 van de 390 gemeenten de rekening voor de aansluiting op het riool volledig neer bij particuliere huiseigenaren en verhuurders. In 87 gemeenten ontvangen huurders wel een heffing, maar betalen zij veel minder dan bewoners met een koopwoning. Oneerlijk, vindt VVD-Kamerlid Hayke Veldman. Omdat huurders net zo veel profijt van het riool hebben als eigenaren is het volgens hem ‘billijk om iedereen naar rato mee te laten betalen’.

Opbrengst blijft hetzelfde

Omdat de rioolheffing slechts eerlijker verdeeld wordt onder de inwoners, blijven de opbrengsten voor de gemeenten gelijk. Huiseigenaren gaan ook niet per se minder betalen: met name verhuurders zullen een lagere rioolheffing gaan betalen omdat niet zij, maar hun huurders hiermee worden belast.

Afvalstoffenheffing

Ook de kosten voor het ophalen van afval moeten volgens de VVD eerlijker worden verdeeld. De afvalstoffenheffing is voor huurders en particulieren even hoog, maar levert in veel gemeenten lang niet genoeg op om de kosten te dekken. Dit gat wordt gedicht door middel van een hogere onroerendezaakbelasting (ozb) voor huiseigenaren, waardoor zij indirect meer betalen voor het ophalen van huisvuil.

Gerelateerd nieuws

Lees ook