Ook politiek verdeeld over verhuurderheffing

bron: Aedes.nl

Niet alleen Aedes (de vereniging van woningcorporaties), de Woonbond en Nederlandse gemeenten hebben hun bedenkingen bij de verhuurderheffing. Vorige week bleek dat ook de Tweede Kamer kritiek heeft op deze omstreden belasting voor woningcorporaties. Minister Blok (Wonen) ligt wederom onder vuur.

Fel debat

Meerdere politieke partijen willen de verhuurderheffing, die zou leiden tot hogere huurprijzen en een lager woningaanbod, afschaffen of op zijn minst fors verlagen. Minister Blok ziet hiertoe geen reden: volgens hem is de financiële positie van woningcorporaties juist sterker geworden. Uit een onderzoek dat Blok recent uit liet voeren door Ortec Finance bleek dat woningcorporaties genoeg bestedingsruimte hebben voor de bouw van 250.000 nieuwe huurwoningen.

Vanuit de Tweede Kamer is er echter stevige kritiek op het standpunt van Minister Blok en de uitkomsten van het onderzoek. De SP noemt de onderzoeksresultaten zelfs ‘niet fundamenteel, niet onafhankelijk en niet afdoende’ en eist een nieuw rapport op.

Heffingskorting in tekortgebieden

Blok geeft aan wel oog te hebben voor corporaties die moeite hebben met investeren. De minister is daarom bereid om de heffing te verlagen voor kleine verhuurders en verhuurders die goedkope woningen bouwen in gebieden waar hieraan een tekort is. Ook hierover zijn politieke partijen het niet eens: de PvdA en VVD vinden het een goede aanpassing vinden, terwijl andere partijen de maatregel ‘een sigaar uit eigen doos’ noemen. De korting wordt namelijk mogelijk gemaakt door de bijdrage van de andere woningcorporaties.

Minister onder vuur

Niet alleen de politiek is verdeeld over de plannen van minister Blok, ook Aedes en de Autoriteit Woningcorporaties zijn kritisch. Volgens hen is de investeringsruimte van woningcorporaties minder rooskleurig dan de minister doet voorkomen. Blok noemt de kanttekeningen terecht en ‘passend bij de rol van de AW als onafhankelijk toezichthouder’. Toch houdt hij vast hij vast aan zijn standpunt dat corporaties voldoende bestedingsruimte hebben.

Kritiek oogst weinig effect

De kritiek vanuit diverse partijen heeft er uiteindelijk niet tot geleid dat de verhuurderheffing tijdens deze kabinetsperiode zal worden afgeschaft. Het plan voor afschaffing kreeg te weinig steun in de Kamer. Ook de nieuw ingevoerde heffingsvermindering voor corporaties die goedkope nieuwbouwwoningen realiseren in schaarstegebieden, blijft hiermee gehandhaafd.

Gerelateerd nieuws

Lees ook