Tijdelijk huren: wat zijn de mogelijkheden?

bron: Huurwoningen.nl

Als je snel tijdelijke woonruimte zoekt, kan het aantrekkelijk zijn om antikraak te huren of een woning te huren op basis van de Leegstandwet. Om verwarring over deze twee vormen van tijdelijk huren te voorkomen, zet Huurwoningen de belangrijkste verschillen voor je op een rij. Zo bepaal je eenvoudig wat voor jou de aantrekkelijkste vorm van tijdelijke huur is.

Antikraak huren

Zoals de naam al aangeeft is antikraak bedoeld om kraak (het ongeoorloofd bewonen van leegstaande gebouwen) tegen te gaan. Door gebouwen die al enige tijd leegstaan te laten bewonen door antikrakers (ook wel ‘kraakwachten’), kan worden voorkomen dat het pand gekraakt wordt. Voor huurders die voordelig willen wonen en weinig belang hechten aan zekerheid, kan antikraak wonen de perfecte oplossing zijn.

Als je op deze manier een woning huurt, dien je er wel rekening mee te houden dat je rechten beperkt zijn en dat je huurcontract op korte termijn opgezegd kan worden (doorgaans na 4 weken). Wie antikraak huurt, heeft geen officieel huurcontract. Wel wordt een zogenaamde bruikleenovereenkomst getekend.

Voordelen van antikraak huren

  • Goedkoop huren
  • Vaak groot woonoppervlak

Nadelen van antikraak huren

  • Korte opzegtermijn voor verhuurder (meestal 4 weken)
  • Geen huurbescherming

Huren op basis van de Leegstandwet

De Leegstandwet komt huiseigenaren tegemoet die hun woning moeilijk kwijt kunnen. De wet geeft deze mensen de mogelijkheid om hun woning tijdelijk te verhuren, zonder al te veel extra regels. Normaal gesproken heeft een huurder recht op huurbescherming, waardoor het voor de eigenaar lastig is om de huurovereenkomst die op zijn woning rust na korte tijd te beëindigen. Dankzij de Leegstandwet kan dit wel en wordt het dus aantrekkelijker om een woning tijdelijk te verhuren.

Net als bij antikraak huren heb je als huurder via de Leegstandwet minder rechten dan als reguliere huurder. Over het algemeen is de opzegtermijn van de verhuurder drie maanden. De verhuurperiode is minimaal zes maanden en maximaal vijf jaar.

Een woning die op basis van de Leegstandwet wordt verhuurd, staat vrijwel altijd nog steeds te koop. Om die reden heb je als huurder vaak beperkte mogelijkheden om het huis aan te passen naar je eigen wensen. Daarnaast ben je verplicht mee te werken aan bezichtigingen van potentiële kopers en dien je het huis altijd netjes toonbaar te houden.

Voordelen van huren via de Leegstandwet

  • Goedkoop huren
  • Vaak instapklare (gestoffeerde of gemeubileerde) woning
  • Langere huurtermijn dan bij antikraak (minimaal 6 maanden)
  • Langere opzegtermijn dan bij antikraak (meestal 3 maanden)

Nadelen van huren via de Leegstandwet

  • Geen huurbescherming
  • Vrijheid om de woning zelf in te richten is beperkt
  • Verplichting tot meewerken aan bezichtigingen

Welke vorm van tijdelijk huren past bij jou?

Wil je spotgoedkoop wonen en neem je wat onzekerheid voor lief, dan is antikraak wonen een uitstekende optie. Wil je toch liever de zekerheid dat je minimaal een half jaar voorzien bent van woonruimte, dan is huren via de Leegstandwet verstandiger.

Hoe dan ook doe je er goed aan om eens te kijken naar het aanbod van tijdelijke woonruimte in Nederland op Huurwoningen. Bekijk daarnaast ook eens het aanbod van grote landelijke partijen zoals leegstandsbeheerder Interveste.

Lees ook: Waar moet je op letten bij een bezichtiging? [CHECKLIST]

Gerelateerd nieuws

Lees ook