Fairhomes: eerlijke woningen voor eerlijke prijzen

bron: Cobouw.nl

Veel huishoudens verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te weinig om een hypotheek te kunnen krijgen. Speciaal voor deze groep huishoudens worden in het Brabantse Uden binnenkort zestig zogenaamde Fairhomes ontwikkeld: eerlijke huurwoningen voor eerlijke prijzen. Een nieuwe trend?

Tussen de wal en het schip

Met name zzp’ers en eenpersoonshuishoudens vallen volgens projectontwikkelaar Joey van Niftrik van bouwbedrijf Van der Heijden ‘tussen de wal en het schip’. Deze snelgroeiende groepen verdienen te veel om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, maar te weinig om een hypotheek te kunnen krijgen. Zo ontstond het idee voor Fairhomes: volgens van Niftrik is er een grote vraag naar deze ‘eerlijke woningen voor eerlijke prijzen’.

Duurzame kwaliteit, lage huurprijs

De Fairhomes, die een oppervlakte tussen de 100 en 120 vierkante meter hebben, kunnen in slechts tachtig dagen worden gebouwd en zijn van duurzame kwaliteit. De huurprijzen zijn zeer betaalbaar: een gedeelte ligt onder de sociale huurgrens van 710,68 euro. Huurders van deze woningen kunnen in aanmerking komen voor huurtoeslag. De huurprijzen van de overige Fairhomes zijn 750 of 850 euro per maand.

Een nieuwe trend?

Vooralsnog zijn deze betaalbare huurwoningen alleen in Brabant te vinden. Het Fairhomes-concept is eerder toegepast in onder andere Zaltbommel en Waalwijk en wordt nu met zestig nieuwe woningen uitgebreid in Uden. Een belofte voor de toekomst?

Gerelateerd nieuws

Lees ook