Nieuwe voordelen particulieren verhuren

De nieuwe regels voor huurprijzen in schaarstegebieden hebben veel gevolgen. Zo maakt het opeens veel verschil wanneer er een nieuw huurcontract wordt afgesloten. Particuliere verhuurders die sociale huurwoningen verhuren, kunnen daarmee veel geld winnen. De nieuwe regels kunnen hen immers honderden euro’s extra huur per maand gaan opleveren.

Voor die verhuurders is dat natuurlijk prettig. Als het even meezit gaan de huizen ze niet alleen meer opleveren, maar komen ze met het nieuwe puntenaantal ook in de vrije sector terecht. Bij huurwoningen in Amsterdam bijvoorbeeld, krijgen woningen binnen de ring A10 gemiddeld 25 punten extra, en daarbuiten 15 punten. Die 25 punten, we herhalen het nog maar eens, staan voor een huur die € 123 per maand hoger ligt dan nu. Overschrijden ze daarmee de maximale huurgrens van € 652,25, dan wordt de sociale huurwoning opeens een vrije sector woning.

Is dat nu in het voordeel of in het nadeel van de verhuurder, als een woning in de vrije sector valt? Een duidelijk voordeel! Over vrije sector woningen heeft de overheid weinig te vertellen. Deze huizen kunnen gemakkelijk gesplitst worden, of samengevoegd, waardoor ze wellicht nog beter uitgemolken kunnen worden.

De verhuurders vinden het prachtig, zo blijkt wel uit een artikel in het Parool waarin de directeur van Vastgoedbelang (de vereniging van particuliere vastgoedbeleggers) aan het woord komt. Die geeft aan dat het een goed begin is van de liberalisering van de huurmarkt. Hij wil nog wel een stap verder gaan. Wat hem betreft, wordt het ook mogelijk gemaakt om de huren van zittende bewoners te verhogen.

De nieuwe regels gelden zoals het er nu uitziet alleen voor nieuwe huurcontracten. Bestaande huurders die blijven zitten waar ze zitten, die hebben er helemaal geen last van. Dat zal er vast voor zorgen dat mensen veel minder snel zullen gaan verhuizen. Daarmee komt er ook een slot op de sociale woningmarkt, terwijl de koopwoningmarkt ook al zo lekker loopt… Maar ja, bestaande huurders kunnen natuurlijk niet zomaar opeens opgezadeld worden met een enorme huurverhoging. Tenminste, dat hopen we dan maar, want dat zou bij veel gezinnen voor grote financiële problemen kunnen zorgen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook