Wat is onderhuur? Wanneer ga je je kamer onderhuren?

Onderhuren is dat je een woonruimte huurt van een andere huurder. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een persoon een woning huurt, maar er zelf niet meer woont. Dan kan diegene de ruimte onderverhuren. Mensen die op reis gaan kiezen er ook vaak voor om hun woning te onderverhuren.

Partijen bij onderverhuren

Bij onderhuur is er spraken van drie partijen

  1. Hoofdverhuurder. Dit is de persoon die de woonruimte aan de huurder verhuurd.

  2. Hoofdhuurder. Dit is de persoon die de woning huurt van de verhuurder.

  3. Onderhuurder. Dit is de persoon die de woning huurt van de hoofdhuurder.

Legaal onderhuren

Onderhuren is legaal, maar er is wel toestemming van de hoofdverhuurder nodig. In sommige gevallen staat er in het contract aangegeven dat onderhuur verboden is.

Huurbescherming van de huurder

De onderhuurder heeft huurbescherming. Ook in het geval dat de hoofdhuurder vertrekt en de medehuurder de huurovereenkomst voortzet. In dit geval wordt de medehuurder de nieuwe hoofdhuurder, maar de onderhuur loopt wel gewoon door.

Als je een zelfstandige woning huurt en dit jouw hoofdverblijf is, dan heb je huurbescherming ten opzichte van de hoofdverhuurder. Stel dat de hoofdverhuurder het contract beëindigd, dan wordt de hoofdverhuurder jouw nieuwe verhuurder.

Als je een kamer huurt, eindigt je onderhuur wanneer de hoofdhuurder de kamer opzegt.

Voordelen onderhuren

Stel je voor dat je een half jaar op reis gaat dan is het qua kosten zeer voordelig om je woonruimte onder te verhuren. Zo krijg je niet te maken met dubbele woonkosten. Voor de persoon die de woning onderhuurt kan het prettig zijn dat de woonruimte al gemeubileerd is.

Lees ook: Huis kopen goedkoper dan sociale woning huren

Gerelateerd nieuws

Lees ook