Verhuur koopwoning wordt gemakkelijker

Voor veel huiseigenaren die graag zouden willen verhuizen, is het op dit moment erg lastig om hun huis te verkopen. Desondanks kiest een deel van hen om de gok te wagen en het gewenste huis aan te schaffen voordat de oude woning is verkocht. Tot aan het moment dat de eerste woning verkocht is blijven zij dan met dubbele lasten zitten. Op 17 januari maakte Minister Spies bekend dat zij deze groep wil ondersteunen door de verhuur van koopwoningen te vergemakkelijken.

Zij heeft de Tweede Kamer laten weten dat de procedures die dit mogelijk maken versoepelt zullen worden. Momenteel zijn er ook al mogelijkheden in de Leegstandwet voor deze tijdelijke verhuur van koopwoningen. Centraal punt voor dit type verhuur is dat de huurder geen huurbescherming geniet, aangezien het om tijdelijke verhuur gaat. Nadat er vorig jaar ook al geluiden waren uit de Tweede Kamer om tijdelijke verhuur gemakkelijker te maken, heeft Spies dit nu ook toegezegd. De procedure voor de verplichte verhuurvergunning zal toegankelijker worden gemaakt. Door koopwoningen niet meer onder het Woningwaarderingsstelsel te laten vallen, vervallen meerdere verplichtingen waaronder de verplichting voor de gemeente om een maximale huurprijs vast te stellen.

Daarnaast heeft de minister gezegd dat zij samen met het ministerie van Financiën en banken gaat overleggen om verder obstakels op te lossen. De bank is de instantie die in de eerste plaats als hypotheekverstrekker toestemming moet geven.

Tenslotte wil zij ook onder meer een einde maken aan de verplichte verhuiskostenvergoeding. In bepaalde zijn verhuurders hiertoe genoodzaakt, deze kan echter achterwege blijven aangezien de huurder vooraf weet dat het om tijdelijke huur gaat.

Gerelateerd nieuws

Lees ook