Kajsa Ollongren

Kajsa Ollongren (D66) is sinds 26 oktober 2017 vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties in het kabinet Rutte-III. Zij gaat ook over wonen, bouwen en ruimtelijke ordening. Ollongren is de opvolgster Ronald Plasterk (PvdA), die in januari 2017 de portefeuille overnam van minister Stef Blok. Blok was sinds 5 november 2012 minister van Wonen en Rijksdienst in kabinet Rutte-II.

Voor Ollongren minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties werd, was zij wethouder Economische Zaken en Cultuur en locoburgemeester in Amsterdam. Zij begon haar carrière 22 jaar geleden bij het ministerie van Economische Zaken en stapte in 2007 over naar het ministerie van Algemene Zaken.

Nieuw ambt

Sinds de verkiezingen van 2012 is er een geheel nieuwe ministerpost, namelijk die van Wonen en Rijksdienst. Vanaf het begin van de crisis zijn er in de woningmarkt onnoemelijk veel problemen ontstaan in zowel de koop- als de huursector. Door een minister aan te stellen die zich vooral bezighoudt met de problematiek in de woningmarkt, hoopt de regering sneller in te kunnen spelen op alle problemen in deze sector.

Maatregelen voor de woningmarkt

VVD'er Stef Blok kreeg de eer om als eerste dit nieuwe ambt te betrekken. Als secondant van premier Rutte is hij zeer dicht betrokken geweest bij de formatie met de PvdA en heeft hij dicht bij het vuur gezeten van de onderhandelingen die leidden tot het Regeerakkoord 'Bruggen Slaan'. In dit akkoord stonden verschillende maatregelen voor de huursector. Zo wilde de coalitie scheefwonen aanpakken door forse huurverhogingen, kregen woningcorporaties een verhuurdersheffing van twee miljard euro voor de kiezen en werd het systeem voor het bepalen van de huurprijzen omgegooid. Minister Blok wilde namelijk dat voortaan de WOZ-waarde de basis werd van de huurprijzen.

Veelgestelde vragen over minister voor Wonen en Rijksdienst Kajsa Ollongren:

We hebben enkele vragen die vaak worden gesteld over minister Kajsa Ollongren voor je op een rijtje gezet, met de bijbehorende antwoorden.

 • Wie is de minister voor Wonen en Rijksdienst?

  De huidige minister voor Wonen en Rijksdienst is Kajsa Ollongren van D66.

 • Waar houdt de minister voor Wonen Stef Blok zich mee bezig?

  Minister Kajsa Ollongren houdt zich onder andere bezig met de woningmarkt en alle bijkomende maatregelen en problemen.

 • Wie bepaalt wie de minister van Wonen wordt?

  Bij het formeren van een kabinet, dus na de verkiezingen, worden ministers gekozen uit de partijen die meedoen met de formatie, de zogeheten coalitie.

 • Van welke politieke partij is Kajsa Ollongren lid?

  Kajsa Ollongren is lid van de D66.