Huiseigenaren die hun woning moeilijk verkocht krijgen, kunnen ervoor kiezen om hun woning tijdelijk te verhuren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de Leegstandwet. Op deze manier ontvangen zij inkomsten uit de verhuur van de woning, die ze weer kunnen gebruiken voor het aflossen op de hypotheek. Bovendien biedt tijdelijke verhuur de huurders meer mogelijkheden om een mooie woning te huren, vaak tegen een scherpe huurprijs.

Regeling tijdelijke verhuur

Voordat een huiseigenaar zijn woning tijdelijk kan verhuren, zal hij toestemming moeten vragen bij de bank of hypotheekverstrekker. Ook zal hij een vergunning voor tijdelijke verhuur aan moeten vragen bij de gemeente. De tijdelijke verhuur kan ook weer gevolgen hebben voor de woonhuis- en aansprakelijkheidsverzekering.

Huurcontract bij tijdelijke verhuur

Er gelden enkele regels bij het opstellen van een huurcontract bij tijdelijke verhuur. Zo geldt er een minimale huurperiode van zes maanden. De opzegtermijn die geldt voor de tijdelijke huurder is minimaal een maand, terwijl de opzegtermijn voor de verhuurder minimaal drie maanden is.

Leegstandwet

Om leegstand tegen te gaan (meestal van woningen die al die al langere tijd te koop staan) is er de mogelijkheid om woningen onder te verhuren. Zo ontvangt de huiseigenaar toch inkomsten en hebben huurders meer mogelijkheden om een woning te huren. De Leegstandwet bepaalt dat de huiseigenaar zelf de hoogte van de huur mag vaststellen. Hij is dus niet gebonden aan een puntensysteem. De woning mag voor een maximale periode van 7 of 10 jaar verhuurd worden, afhankelijk van het type woning en de plannen voor de woning. Bij renovatie of sloopprojecten mag de woning bijvoorbeeld voor maximaal 7 jaar verhuurd worden. Koopwoningen zonder woonbestemming mogen tot een periode van 10 jaar verhuurd worden.

Veelgestelde vragen over tijdelijke verhuur:

We hebben enkele veelgestelde vragen over tijdelijke verhuur en de bijbehorende antwoorden op een rij gezet:

  • Wat wordt er verstaan onder tijdelijke verhuur?

    Bij tijdelijke verhuur kiest de eigenaar van een (koop)woning ervoor om een woning tegen een van te voren afgesproken periode te verhuren.

  • Welke opzegtermijn geldt er voor de huurder bij tijdelijke verhuur?

    De opzegtermijn voor de huurder bij tijdelijke verhuur is minimaal een maand, de opzegtermijn voor de verhuurder is minimaal drie maanden.

  • Moet de huiseigenaar toestemming vragen aan zijn bank?

    Ja, de huiseigenaar moet toestemming krijgen van de bank of hypotheekverstrekker om de koopwoning tijdelijk te verhuren.