Verhuurdersheffing

De verhuurderheffing is een heffing die zich richt op verhuurders van huurwoningen in de gereguleerde sector. Hiermee worden huurwoningen bedoeld waarvan de huur lager is dan de grens voor de huurtoeslag (voor 2016: €710,68). De heffing wordt berekend over de waarde van gereguleerde ofwel sociale huurwoningen. Overigens geldt de heffing alleen voor verhuurders van meer dan tien huurwoningen.

Gevolgen verhuurdersheffing

Het effect van de heffing voor verhuurders hangt samen met het aantal woningen en de WOZ-waarde van die woningen. De kans is groot dat verhuurders de huren zullen verhogen om zo de heffingen te kunnen bekostigen. De verhuurdersheffing zal worden uitgevoerd door de Belastingdienst. De heffing zal moeten worden voldaan aan de hand van een aangifte.

Woonakkoord

In februari 2013 werd al de eerste hand aan het woonakkoord gelegd. Uiteindelijk werd het woonakkoord pas in december 2013 ook goedgekeurd door de Eerste Kamer. De verhuurdersheffing, voorgesteld door minister Stef Blok, kreeg veel kritiek omdat het akkoord het investeringsvermogen van corporaties en huurders zwaar zou verminderen. Minister Blok besloot daarom om een investeringsfonds op te richten. Wel werd dus besloten de verhuurdersheffing op te nemen in het akkoord.

Veelgestelde vragen over de verhuurdersheffing:

We hebben enkele veelgestelde vragen over de verhuurdersheffing op een rijtje gezet, met de bijbehorende antwoorden.

  • Wie moet de verhuurdersheffing gaan betalen?

    De verhuurdersheffing is een heffing die moet worden voldaan door verhuurders van huurwoningen. De heffing geldt dus niet alleen voor woningcorporaties, maar ook voor particuliere verhuurders van sociale huurwoningen. Voorwaarde is wel dat zij minimaal tien woningen verhuren onder de grens van € 710,68.

  • Naar wie gaat de opbrengst van de heffing?

    De opbrengst van de heffing gaat naar de overheid en belandt in de staatskas.

Tags:
undefined, belastingdienst, WOZ-waarde, verhuurdersheffing, verhuurderheffing, woonakkoord

Reacties (2)

Schrijf een reactie

Je reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden verwijderd. E-mail adressen worden veilig opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.
verontruste ouderen
9 oktober 2015 om 05:23

wij denken dat de verhuurders heffing een soort kwartje van kok wordt. maw blijvend.

door de verhuurdersheffing moeten woningcorporaties de huren meer laten stijgen. althans de maximale grens. daardoor ontstaat inflatie die dus door de minister zelf wordt gecreëerd! want als de huur extra stijgt,stijgt de inflatie et cetera. in 2016 worden lage inkomens geacht een woning te betrekken tot 576 euro ,dus ghetto vorming met alle gevolgen van dien. ouderen die niet naar een verzorgingshuis kunnen ,moeten bij verlaten (kinderen de deur uit) van een eengezinswoning en in de groep lage inkomens.een seniorenwoning betrekken tot 576 euro, of die er nog zijn? immers door de bovenstaande heffing en niet optrekken van de aftoppings grens zal daar weinig van overblijven. ben benieuwd hoe de minister dit gaat oplossen!

Jan Bons
25 juli 2016 om 21:27

Dochter van 23 krijgt geen goedkope (betaalbare) woning omdat de verhuurder de huur op 715 euro zet om onder de verhuurders heffing uit te komen. Blok heeft geen plank, maar een heel blok voor zijn hoofd. Alleen oog voor de centen en niet voor de klanten ( lees kiezers)