Stichting Vestia Groep is zeer waarschijnlijk de bekendste woningcorporatie in Nederland. De corporatie heeft deze naamsbekendheid vooral te danken aan het wanbeleid van de bestuurders. Door grote tegenvallers met derivaten, veroorzaakt door de lage rentes op de kapitaalmarkt, kwam de corporatie in zware financiële problemen. Vooral bestuurder Erik Staal zorgde door zijn verdampte derivaten voor ongekende verliezen. De uiteindelijke schade voor Vestia kwam neer op twee miljard euro.

Ontstaan Vestia

De Vestia Groep werd op 1 januari 1999 opgericht na een fusie tussen Stichting Vestia en Stichting Woningbedrijf Den Haag. Uiteindelijk is de woningcorporatie opgezet als concern en gevormd door een fusie van een vijftiental woningcorporaties. Zeker na de fusie met de Rotterdamse huisvester Stadswonen in juni 2011 werd de corporatie de grootste van Nederland. Momenteel werken er zo'n 1150 mensen voor Vestia. De woningcorporatie verhuurt bijna 90.000 woningen en beheert verder 8000 andere verhuureenheden, waaronder winkels en kantoorpanden.

Toezichthouders bij woningcorporaties

Door het financiële drama eind 2012 staat Vestia onder zwaar toezicht. De corporatie probeert een deel van haar woningbezit van de hand te doen zodat de forse schulden afgelost kunnen worden. Begin 2012 deed Vestia ruim 1400 huurwoningen over aan Stichting Studenten Huisvesting (SSH). Ook andere corporaties en banken zijn door de problemen bij Vestia getroffen. in totaal moeten de andere woningcorporaties 700 miljoen euro ophoesten om Vestia te kunnen redden. Enkele andere corporaties werden begin 2013 onder strenge toezicht geplaatst door de overheid.

Veelgestelde vragen over Vestia:

We hebben enkele veelgestelde vragen over Vestia en de bijbehorende antwoorden voor je op een rij gezet.

Wat is Vestia?
Vestia is een woningcorporatie in Nederland, voortgekomen uit meerdere fusies. Vestia is vooral bekend vanwege het financiële debacle in 2012.

Verhuurt Vestia nog steeds woonruimte?
Ja, Vestia verhuurt nog steeds woonruimte. Ondanks het eerdere financiële drama is Vestia doorgegaan als corporatie en probeert het als gezond bedrijf weer van betekenis te zijn als betrouwbare woningcorporatie op de Nederlandse woningmarkt.