Banken op de vuist met makelaars

bron: Telegraaf.nl

De banken laten hun tanden zien en grijpen onverwachts hard in op de woningmarkt. Huiseigenaren mogen vanaf nu alleen nog hun koopwoning tijdelijk verhuren via een zeer select aantal partijen. Deze partijen zijn hoogstpersoonlijk door de banken geselecteerd. Welke partijen dit precies zijn, blijft vooralsnog onduidelijk.

Machteloze makelaars

Deze opmerkelijke maatregel betekent dat makelaars keihard buitenspel worden gezet. Banken staan niet meer toe dat makelaars koopwoningen zelfstandig verhuren. Is dit een coup d'Etat naar nog meer macht op de woningmarkt of een begrijpelijke maatregel om falende makelaars te omzeilen? De ontzetting bij de makelaars is er in ieder geval niet minder om. Want wie is er opgewassen tegen de spierballen van de banken?

Banken missen vertrouwen

Door de vastgelopen woningmarkt raken veel huizenbezitters hun koopwoning aan de straatstenen niet kwijt. De woning tijdelijk verhuren is dan uiteraard een prima optie. Eerder werd al bekend dat de regelgeving voor tijdelijke verhuur versoepeld zou worden. Volgens banken zoals de ABN Amro, ING en SNS gebeurt de verhuur bij veel makelaars te vaak op amateuristische wijze met als gevolg onjuiste en onvolledige huurcontracten. Om dit te voorkomen gaan banken liever in zee met partijen die zij vertrouwen. Makelaarsvereniging NVM vindt dit klinkklare onzin en is niet blij met de onverwachte actie van de banken. De NVM meent dat makelaars heel goed weten hoe ze hun werk moeten uitvoeren en vindt dat juist makelaars over de benodigde expertise beschikken om koopwoningen adequaat te verhuren. 'Makelaars kennen de omgeving, de mensen en de omstandigheden. Als banken ontevreden zijn, dan kunnen ze net zoals ieder ander een klacht indienen.'

Knock-Out

De banken trekken zich ondertussen nergens iets van aan en volharden stoïcijns in hun strijdplan. SNS, MoneYou, Van Lanschot en Obvion deelden al eerder een keiharde uppercut uit, terwijl de ABN Amro en ING afgelopen maandag de groggy verhuurmakelaars een knallende rechtse directe verkochten. De vraag blijft of de uiteindelijke consument gebaat is bij de machtswisseling. Dat zal de komende maanden, als de kruitdampen zijn opgetrokken, ongetwijfeld duidelijk worden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook