Nieuwe Leegstandwet in de maak

bron: Volnieuws.nl

De plannen voor een nieuwe Leegstandwet lagen al klaar en zijn nu bijna door de Tweede Kamer goedgekeurd. Leegstaande panden en woningen zonder woonbestemming kunnen aan de hand van deze wet veel makkelijker tijdelijk worden verhuurd. Het doel van de nieuwe wet is om de grote leegstand van kantoorgebouwen en koopwoningen tegen te gaan.

Huurperiode verlengd

De wet houdt in dat leegstaande panden die geen woonbestemming hebben, mogen worden verhuurd voor maximaal tien jaar. Dit is nu nog vijf jaar. Voor investeerders wordt het op deze manier aantrekkelijker om de panden tijdelijk te laten bewonen, terwijl kan worden afgewacht op de uiteindelijke woonbestemming. Huurwoningen die in de nabije toekomst worden gesloopt of gerenoveerd, kunnen worden verhuurd voor maximaal zeven jaar. Ook dit is momenteel een periode van vijf jaar. Minister Spies wil zo voorkomen dat panden leeg blijven staan doordat renovatie-projecten worden uitgesteld.

Minder tijdverspilling

Koopwoningen kunnen ook aan de hand van de nieuwe wet makkelijker worden verhuurd. Er zal geen maximum huurprijs meer gelden op basis van het Woningwaarderingsstelsel, wat betekent voor gemeenten dat ze geen maximale huurprijs meer vast hoeven te stellen. Ook mogen gemeenten bij het verlenen van vergunningen geen extra voorwaarden opstellen. Deze veranderingen schelen een hoop tijd en rompslomp voordat tot verhuur kan worden overgegaan.

Geen huurbescherming

Belangrijk is dat bij verhuur op basis van de nieuwe Leegstandwet niet de huurbescherming geldt die doorgaans van toepassing is. Bij einde van het huurcontract moet de huurder het pand ook direct verlaten. Zo weten de eigenaar van het pand en de bank zeker dat het pand leeg is bij oplevering. De vergunning voor verhuur wordt door de gemeente gegeven op basis van een startperiode van maximaal twee jaar. Dit kan vervolgens met hoogstens een jaar worden verlengd tot het einde van de maximale duur van zeven of tien jaar, afhankelijk van het type pand.

Gerelateerd nieuws

Lees ook