Stijging koophuizen in Amsterdam

Terwijl het aantal huurwoningen in amsterdam afneemt, stijgt het aandeel koopwoningen. Dit blijkt uit het onderzoek Wonen in Amsterdam.

De stijging komt voornamelijk doordat er meer nieuwbouwwoningen zijn gekomen en de trend dat corporatiewoningen worden omgezet in koopwoningen. Het aandeel koopwoningen is hierdoor gestegen van 11 procent in 1995 naar 29 procent in 2009. In diezelfde periode daalde het aantal corporatiewoningen van 59 procent naar 49,9 procent. De daling bij corporatiewoningen vindt met name plaats in het goedkope segment (huur tot 400 euro). In het segment huurwoningen tot 622 nam het aandeel licht toe tot 29,2 procent. Eerder was dit 27,4 procent.

De bouw van nieuwe koopwoningen komt mede doordat het aantal hoge inkomens in de stad is gestegen van 16 procent (2005) naar 21 procent in 2009. Daarnaast is het aandeel lage inkomens gedaald met 3,5 procent naar 31,5 procent in diezelfde periode. Gemeente Amsterdam zal nu de cijfers verder analyseren, hierbij zal voornamelijk worden gekeken naar de werkelijke verdeling van de woningvoorraad over de verschillende inkomens.

Gerelateerd nieuws

Lees ook