Huurwoningen in de vrije sector gezocht!

bron: Nu.nl

Er dreigt de komende maanden en zelfs jaren een aardverschuiving plaats te vinden op de woningmarkt. Aan de ene kant misschien ook goed - mensen met te hoge inkomens horen bijvoorbeeld niet thuis in sociale huurwoningen - maar dan moet er wel tijdig worden ingespeeld op al die veranderingen.

Te hoog inkomen

Dat het moeilijker wordt voor mensen om een hypotheek te krijgen, is duidelijk. Dit zal er volgens de VVD en PvdA zeer waarschijnlijk toe leiden dat steeds meer mensen niet zullen kopen maar huren. Alleen verdient een groot deel van deze mensen teveel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Er zullen dus ook genoeg huurwoningen in de vrije sector beschikbaar moeten zijn. En daar schort het op dit moment aan, zo menen VVD en PvdA.

Investeerders nodig

Maar wie gaat er geld investeren in nieuwe dure huurwoningen? Woningcorporaties in ieder geval niet. Zij hebben waarschijnlijk hun geld al ergens verstopt waar niemand het kan vinden en wachten angstig de verhuurdersheffing af. Daarom hebben de VVD en PvdA nu hun pijlen gericht op pensioenfondsen.

Nieuwe regels voor pensioenfondsen

VVD en PvdA stellen voor dat de Nederlandse Bank de regels versoepelt voor pensioenfondsen om te investeren in nieuwe huurwoningen in de vrije sector. De nieuwe huurwoningen moeten ook in de vrije sector blijven als de waarde van het huis daalt en daardoor eigenlijk in de sociale sector terecht komt. Met deze regel hopen beide partijen de verhuurders van deze huurwoningen wat zekerheid te bieden. De beide partijen zullen moeten afwachten of hun voorstellen worden opgepikt door minister Stef Blok.

Gerelateerd nieuws

Lees ook