Huurverhoging scheefwoners toch van de baan?

bron: Nu.nl

Wederom lijken de plannen van de regering de eindstreep niet te halen. Het plan om scheefwoners vanaf 1 juli 2013 te trakteren op een forse huurverhoging staat inmiddels op losse schroeven. Belangrijkste reden is niet de hoogte van de inkomensafhankelijke huurverhoging - voor de hogere inkomens bij elkaar toch zo'n 9% - maar de krappe tijd om alle regelgeving rond te krijgen.

Weinig alternatieven scheefwoners

Scheefwonen blijft voor het nieuwe kabinet een lastige kwestie. Veel huurders verdienen volgens de norm te veel om in aanmerking te komen voor sociale huur. Zo'n 15% van de huurders zouden eigenlijk een huurwoning in de vrije sector moeten betrekken, gekeken naar hun inkomen. Maar klopt die norm eigenlijk wel? Kunnen huishoudens met inkomens boven de 33.000 euro wel zo makkelijk een duurdere woning betalen? Volgens Ronald Paping van de Nederlandse Woonbond is die norm niet zo vanzelfsprekend als dat ze lijkt. Huishoudens met inkomens tussen de 33.000 en 43.000 euro zijn geen 'rijke' gezinnen die onbezorgd door het leven gaan. Ook deze groep heeft het momenteel zwaar te verduren, bijvoorbeeld als het gaat om de teruglopende koopkracht. Bovendien ontbreekt het momenteel aan genoeg betaalbare alternatieven. Er is ondermeer een flink tekort aan huurwoningen voor de middenklasse.

Schending van privacy

De plannen liggen in ieder geval klaar om de huren flink omhoog te krikken. Huurders die minimaal 33.000 euro verdienen, zouden 2,5% meer huur gaan betalen. Bewoners met inkomens vanaf 43.000 euro zelfs 6,5%. Tel daar de reguliere huurverhoging van 2,5% bij op en we komen uit bij een verhoging van respectievelijk 5% en 9%. Volgend jaar zou dezelfde verhoging nogmaals doorgevoerd worden. Het lijkt echter onmogelijk voor woningcorporaties om voor 1 juli al het papierwerk rond te krijgen. Er moet gekeken worden naar de inkomens van huurders om de juiste huurverhoging te bepalen. Dit leverde vorig jaar al de nodige problemen op, want is het verstrekken van inkomensgegevens geen schending van de privacy? Uiteindelijk besliste de rechter dat de Belastingdienst niet zomaar informatie over inkomens mag verstrekken. Onduidelijk is of dat nu wel mogelijk is.

Huurverhoging 1 juli 2013

Om de huurverhoging door te voeren per 1 juli zal de verhoging twee maanden eerder al bekend moeten worden gemaakt bij de huurders. Volgens Aedes, de overkoepelende organisatie van alle woningcorporaties, is het vrijwel onmogelijk om zo snel alle maatregelen goed uit te werken. En dus lijkt de extra huurverhoging vooralsnog van de baan. Of scheefwoners dit jaar nog forse huurverhogingen kunnen verwachten, blijft de vraag.

Gerelateerd nieuws

Lees ook