Huis huren in crisistijd duurder dan je denkt

bron: Redactie Huurwoningen

Wie een woning huurt, moet daarvoor huur betalen. En soms staat die huur in een ongelijke verhouding tot het inkomen. De één betaalt een lage huur, terwijl hij een hoog inkomen heeft: de zogeheten scheefwoner. De ander betaalt een relatief hoge huur van een heel laag inkomen. Daarom is er de huurtoeslag. Zodat je met dat hele lage inkomen nog wel in staat bent om een dak boven je hoofd te betalen.

De echt lage inkomens

Huurtoeslag krijg je alleen als je een echt laag inkomen hebt. Maar liefst 75% van de toeslagontvangers zit op het echte minimum: alleen een AOW'tje of een bijstandsuitkering. De andere 25% zit daar iets boven, maar nooit veel. De inkomensgrens voor huurtoeslag is immers € 21.025 voor alleenstaanden, en € 29.000 voor gezinnen. Geen groepen die veel geld te besteden hebben dus.

Meer zelf betalen

Nu is er in de afgelopen jaren behoorlijk bezuinigd op de huurtoeslag. Neem de eigen bijdrage. Bij het bepalen van de huurtoeslag wordt een bepaald bedrag gehanteerd dat de huurder in ieder geval zelf moet betalen. Dat bedrag is behoorlijk gestegen: anno 2013 is het nooit lager dan € 218,50.

Hoezo duur wonen?

Dan de ‘kwaliteitskorting’. Wie in een huis met een relatief hoge huur woont, krijgt minder toeslag. Dat geldt al voor woningen met een huur boven € 371. Waar huur je nog een huis voor minder dan dat bedrag tegenwoordig? Kan de regering wel bedenken dat ze willen stimuleren dat je goedkoper gaat wonen, maar dat moet wel realistisch zijn.

Inkomen omlaag? Jammer dan!

Tot slot de problemen voor mensen die een terugval in hun inkomen moeten verwerken. Huurtoeslag krijg je in ieder geval niet als je in een huis woont met een huur die boven de liberalisatiegrens ligt. Die staat in 2013 op € 681. Huur je duurder, dan kun je huurtoeslag vergeten – hoe laag je inkomen ook is. Het lastige is dat gezinnen met een inkomen boven de grens van € 33.614 helemaal niet goedkoper meer mógen huren. Dus stel, je hebt een gezin, je verdient € 35.000 en je huurt voor € 700. Dat lukt inderdaad best. Totdat je op straat komt te staan en je inkomen terugvalt naar € 24.500. Dan heb je opeens wel een probleem. Maar nog steeds geen recht op huurtoeslag. Want je huurt te duur…

Gerelateerd nieuws

Lees ook