Huurders, pas op voor rentalscam!

bron: Spitsnieuws.nl

Het vinden van een betaalbare huurwoning valt niet mee. Er staan wel veel woningen leeg, en er is ook veel te huur, alleen vragen veel verhuurders de hoofdprijs voor hun te huur staande woonruimte. Die hoge huren zijn een goede voedingsbodem voor oplichterij. De oplichterstruc onder de naam ‘rentalscam’ wordt dan ook in Nederland steeds vaker uitgehaald.

Perfecte huurwoning

Dat woningzoekenden gevoelig zijn voor een mooi aanbod aan huurwoningen is natuurlijk goed te begrijpen. Eindelijk vinden ze die huurwoning tegen een redelijke prijs! Alleen geldt ook hier de gouden regel: ‘if it seems too good to be true, it probably is’. Een aanbod dat te mooi lijkt om waar te zijn, zou allerlei alarmbellen moeten laten rinkelen.

Woning te huur

Hoe werkt die rentalscam? Een oplichter plukt bijvoorbeeld foto’s van huurwoningen in Amsterdam ergens van een woningsite. Deze gebruikt hij vervolgens voor een advertentie op bijvoorbeeld Marktplaats. In die advertentie wordt de woning te huur aangeboden voor een mooie prijs. Prachtig. Alleen zit de verhuurder wel nét in het buitenland dus moet het over de post geregeld worden. Als jij even geld overmaakt, krijg je de sleutel toegestuurd. En dat laatste gebeurt natuurlijk niet.

Geen verhuurder, niet huren

Misschien denk je: daar trapt toch zeker niemand in? Geld overmaken voor het huren van een woning, zonder deze te kunnen bekijken? Helaas blijkt het in de praktijk wel te gebeuren – en steeds vaker. Een waarschuwing kan daarom geen kwaad: ga in ieder geval nooit in zee met een verhuurder die je de woning niet persoonlijk kan laten zien en vooraf geld wil zien.

Gerelateerd nieuws

Lees ook