Huurprijzen stijgen in 2013 gemiddeld met 4,8%

bron: Nugeld.nl

De inkomensafhankelijk huurverhoging zal de belangrijkste reden zijn dat dit jaar de huren buitensporig stijgen. Verwacht wordt dat in 2013 de huurprijzen gemiddeld met 4,8% toenemen. We moeten bijna 20 jaar terug in de tijd voordat we een eerdere huurverhoging van dergelijke proporties tegenkomen. In 1994 bleef de teller hangen op 5,1%.

Inkomensafhankelijk huurverhoging

In de sociale huursectoris alom bekend dat er een stevige huurverhoging aan zit te komen. De lagere inkomens onder de 33.614 euro krijgen een verhoging van 1,5% voor hun kiezen. Daar komt nog 2,5% inflatie bovenop. Voor middeninkomens geldt 2% huurverhoging plus hetzelfde inflatiepercentage terwijl de hogere inkomens kunnen rekenen op 4% huurverhoging. Hier komt dus ook nog 2,5% inflatie bovenop.

Scheefwoners

Huren wordt dus een stuk duurder. Ter vergelijking: in 2012 was de gemiddelde huurstijging slechts 2,8%. Het is alleen nog maar afwachten of de hogere huurprijzen reden zullen zijn voor huurders om te stap te maken naar een koopwoning. Minister Stef Blok hoopt dat vooral de huurders met een relatief hoog inkomen - de welbekende scheefwoners - zullen besluiten hun huurwoning te verlaten voor een koopwoning.

Gerelateerd nieuws

Lees ook