Amsterdam en Utrecht willen flexibele huurcontracten invoeren

bron: Nugeld.nl

Amsterdam en Utrecht willen hun eigen plan trekken als het gaat om de woningmarkt. Alleen moet minister Stef Blok daar nog wel toestemming voor geven. Beide steden denken zo beter op de problematiek in hun stad in te kunnen spelen.Vooral de doorstroming en betaalbaarheid van woningen is een veel besproken onderwerp. Amsterdam en Utrecht willen daarvoor flexibele huurcontracten en flexibel huren in het leven roepen.

Flexibel huren

De flexibele huurcontracten moeten het vooral voor starters makkelijker maken om door te stromen. Deze contracten zouden maximaal vijf jaar geldig zijn. Als afgestudeerden na enkele jaren meer gaan verdienen, kunnen ze dus makkelijker doorstromen. Huurders onder de 30 jaar zouden in aanmerking kunnen komen voor dergelijke contracten.

Huurcontract opnieuw verlengen

Huurders die na vijf jaar niet meer zijn gaan verdienen, krijgen vervolgens de mogelijkheid om opnieuw een huurcontract voor maximaal vijf jaar te tekenen. Niet alleen zouden starters hiermee geholpen zijn, ook studenten kunnen zo sneller een betaalbare woning vinden. In Utrecht en Amsterdam is het momenteel vrijwel onmogelijk om een geschikte studentenkamer te vinden. Om meer betaalbare woningen te creëren, willen de steden leegstaande kantoorpanden omtoveren tot woonruimte.

Voorstellen ChristenUnie

Minister Blok heeft in ieder geval al toegezegd om de plannen van de gemeenten goed te bestuderen en te kijken of ze haalbaar zijn. De ChristenUnie zal ook met plannen komen om de doorstroming van betaalbare woningen te verbeteren.

Gerelateerd nieuws

Lees ook