Huurtoeslag en sociale huur in 2016: 3 belangrijke punten

bron: Aedes.nl

Minister Stef Blok maakte afgelopen week drie belangrijke wijzigingen aan de Woningwet bekend die van belang kunnen zijn voor huurders. De aanpassingen gaan over het passend toewijzen van sociale huurwoningen, het bevriezen van de liberalisatiegrens en het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd. Huurwoningen legt uit wat deze wijzigingen voor jou kunnen betekenen.

Passend toewijzen van sociale huurwoningen

Op dit moment betalen veel huishoudens met een laag inkomen een te hoge huur. Om deze huurders te tegemoet te komen, moeten woningcorporaties zich per 1 januari 2016 aan een maximale prijs gaan houden. 95% van de woningzoekenden moet een woning toegewezen krijgen met een huurprijs die niet hoger is dan de aftoppingsgrens van de huurtoeslag (die rond de 600 euro ligt).

Om dit beleid te handhaven zullen gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties gezamenlijk prestatieafspraken maken. Hierin leggen zij onder andere vast hoe ze het percentage van 95 procent willen gaan bereiken en hoe groot de kans is dat ze dit gaan redden. Het ministerie zal de prestaties monitoren en waar nodig aanvullende maatregelen treffen om de norm van 95 procent te behalen.

Woningcorporaties zullen aan de hand van een inkomensverklaring van de Belastingdienst (en andere bewijsstukken) beoordelen of een huishouden in aanmerking komt voor huurtoeslag. Hierbij telt ook inkomen uit sparen en beleggen mee als onderdeel van het totale inkomen. Voor de huurprijs wordt uitgegaan van de kale huurprijs van de woning.

Klik hier om meer te lezen over passend toewijzen

Liberalisatiegrens voor drie jaar bevroren

De liberalisatiegrens, die bepaalt of een huurwoning in de sociale of vrije sector valt, blijft 710,68 euro. Met een huurprijs tot dit bedrag kom je als huurder ook in aanmerking voor huurtoeslag. Deze liberalisatiegrens wordt voor drie jaar bevroren, zodat het bedrag van 710,68 euro tot en met 2018 vastligt.

Het NVM deed in september een voorstel om de liberalisatiegrens te verlagen naar 618,24 euro. De bedoeling hiervan was om het aanbod aan vrijesectorhuurwoningen te vergroten, doordat mensen zouden doorstromen uit de sociale sector. Aan dit voorstel is dus geen gehoor gegeven: het aanbod van huurwoningen in de sociale sector zal niet aangetast worden.

Pensioengerechtigde leeftijd met zes maanden verhoogd

De pensioengerechtigde leeftijd wordt per in januari 2016 verhoogd van 65 jaar naar 65 jaar en 6 maanden. Dit heeft ook gevolgen voor de huurtoeslag: ouderen die huurtoeslag ontvangen, krijgen later te maken met de regeling voor gepensioneerden. Voor ouderen met een meerpersoonshuishouden betekent dit dat ze zes maanden later recht hebben op 40 procent van huurtoeslag (ook als hun huur boven de liberalisatiegrens ligt).

Gerelateerd nieuws

Lees ook