Geen voorrang meer voor asielzoekers bij toewijzing huurwoning

bron: Rijksoverheid.nl, Aedes.nl

De voorrang die statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) tot nu toe kregen bij de toewijzing van huurwoningen, wordt afgeschaft. Dat staat in de wetswijziging die minister Blok (Wonen) gisteren naar de Raad van State stuurde.

Voorrang of niet? De gemeente bepaalt

Statushouders zijn asielzoekers die een (tijdelijke) verblijfsvergunning toegewezen hebben gekregen. Zij worden op basis van inwoneraantal verspreid over gemeenten, waarbij geen rekening wordt gehouden met de schaarste aan sociale huurwoningen die er heerst in de gemeente. Zeker voor grote steden zoals Amsterdam is dit niet bij te houden, waardoor er gigantische wachtlijsten ontstaan voor huisvesting.

Tot nu toe waren gemeenten die gebruikmaken van een voorrangsregeling bij de toewijzing van huurwoningen (bijvoorbeeld voor ouderen), verplicht om statushouders als voorrangscategorie te behandelen. Dat verandert: vanaf nu mogen zij zelf bepalen of ze deze bevolkingsgroep voorrang willen verlenen bij het vinden van een huurwoning.

Verkorte wachtlijsten voor reguliere woningzoekenden

In 2015 hebben ruim 28.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning een sociale huurwoning toegewezen gekregen. Dat meldt Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties. In de eerste helft van 2016 moeten nog eens rond de 20.000 asielzoekers gehuisvest worden. Volgens Aedes verlengt deze groep de wachttijd voor andere woningzoekenden zonder urgentie met zo’n vijf à tien procent.

Het kabinet wil de uitstroom van statushouders uit asielzoekerscentra bevorderen, zonder dat daarbij reguliere woningzoekenden verdrongen worden. De wetswijziging om statushouders niet langer voorrang te verlenen is onderdeel van een plan aan maatregelen om dit te bereiken.

Sobere woonruimte voor statushouders

Ook in asielzoekerscentra heerst een tekort aan ruimte. Om de statushouders toch van woonruimte te kunnen voorzien, is afgesproken dat de ontwikkeling van kleinschalige, sobere huisvesting voor deze bevolkingsgroep wordt gestimuleerd.

Daarbij wil minister Blok aandacht besteden aan een motie waarbij gemeenten de taak krijgen om extra betaalbare huisvesting te realiseren. Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen door gebouwen beschikbaar te stellen die voor ombouw geschikt zijn, of door bouwrijpe kavels te verhuren.

Gerelateerd nieuws

Lees ook