Verbetering energielabel huurwoningen gaat te langzaam

bron: Nu.nl

De doelstelling dat huurwoningen in 2020 gemiddeld energielabel B hebben, gaat vermoedelijk niet gehaald worden. Dat blijkt uit een rapport dat marktonderzoeksbureau Team Vier publiceert in opdracht van de bouwsector. Zo’n 30 procent van de verhuurders verwacht niet dat dit gemiddelde gerealiseerd gaat worden.

Convenant Energiebesparing Huursector

In 2012 stelden de Woonbond, branchevereniging Aedes, beleggersvereniging Vastgoed Belang en het Ministerie van Binnenlandse Zaken het Convenant Energiebesparing Huursector op. Hierin werd vastgelegd dat het energielabel van huurwoningen omlaag moet: in 2020 moet het landelijke gemiddelde op B liggen. Op dit moment heeft iets minder dan een kwart van alle woningen die in beheer zijn van woningcorporaties het energielabel A of B.

Corporaties aan zet

“Er gebeurt veel te weinig,” stelt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. “Huurwoningen moeten veel sneller energiezuinig gemaakt worden.” Volgens de oud-politicus is de situatie van woningcorporaties de afgelopen tijd verbeterd. Bovendien kunnen zij terugvallen op een subsidieregeling waarmee ze een deel van hun investeringen kunnen financieren. “Maar al dat geld ligt nog steeds op de plank,” aldus Verhagen. “Dat zou anders moeten.”

Gedeelde verantwoordelijkheid?

Corporaties geven in het onderzoek aan wel bereid te zijn meer te doen om energiebesparing te stimuleren, maar een meerderheid is van mening dat de huurder daar ook aan mee moet betalen, bijvoorbeeld via een huurverhoging. Huurders geven juist aan dat de verantwoordelijkheid bij de verhuurder ligt en dat ze slechts onder strikte voorwaarden zouden instemmen een hogere huur.

Gerelateerd nieuws

Lees ook