Aantal huurders met betaalproblemen neemt toe

bron: Planbureau voor de Leefomgeving

Het aantal huurders dat met moeite aan de maandelijkse betaalverplichtingen kan voldoen, is sinds 2012 met 5 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vandaag publiceert. Voor zo’n 18 procent van de huurders, oftewel een half miljoen huishoudens, is het elke maand weer moeilijk om rond te komen.

Vooral minima

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving zijn het vooral de absolute minima die het niet makkelijk hebben. Van de mensen die een inkomen onder het sociaal minimum hebben en in aanmerking komen voor huurtoeslag, dreigde vorig jaar bijna de helft in de betalingsproblemen te komen. Met betalingsproblemen wordt in dit geval bedoeld dat de huurders op een bepaald moment de woonlasten niet meer kunnen betalen. Het PBL stelt dat de problemen bij mensen met een koopwoning veel minder groot zijn: van hen had 3 procent in 2015 moeite om iedere maand de woonlasten te voldoen.

Betaalbaarheid verdient prioriteit

De moeilijke situatie van huurders is volgens de Woonbond deels het gevolg van beleidsveranderingen. Directeur Ronald Paping: “Door de hard gestegen huren zitten steeds meer huurders in de knel.” Sinds 2013 kunnen sneller groeien dan de inflatie. “Het aantal huurders dat daardoor met armoede kampt, is hierdoor hard toegenomen,” aldus Paping. Volgens hem is het hoog tijd dat verhuurders het betaalbaarder maken van de huren tot prioriteit verheffen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook