Hoe ‘slim’ is jouw huishouden?

bron: GfK, Multiscope

Onderzoeksbureau GfK meldt dat de uitgaven aan huishoudelijke apparatuur het afgelopen kwartaal zijn toegenomen. In ‘slimme’ apparaten, die huishoudelijke taken van je overnemen, is echter nog steeds weinig interesse – op de populaire robotstofzuiger na.

Keukenapparatuur

Met name de verkoop van keukenapparatuur nam het afgelopen kwartaal flink toe, in het bijzonder speciale friteuses waarmee je zonder frituurvet snacks kunt bereiden. Ook de elektrische tandenborstel wint aan populariteit. De verkoop van elektronica als ‘ouderwetse’ desktopcomputers, televisies en printers is daarentegen juist afgenomen.

300.000 robotstofzuigers

Nederlanders houden kennelijk niet erg van stofzuigen, want binnen Nederlandse huishoudens zijn volgens marktonderzoeker Multiscope maar liefst 300.000 robotstofzuigers actief. Het is hiermee het meest voorkomende ‘slimme’ huishoudelijke apparaat. Eigenaren van zo’n robotstofzuiger gebruiken deze vooral vanwege het ‘gemak en comfort dat ze bieden, door vrijwel zelfstandig te zuigen’. Multiscope verwacht dat het aantal robotstofzuigers in Nederlandse huizen over twee jaar tot ruim een half miljoen zal zijn toegenomen.

Elektronische hulp in het huishouden

Op de robotstofzuiger na zijn Nederlanders niet bijzonder enthousiast om huishoudelijke taken uit te besteden aan ‘slimme apparaten’, blijkt uit het Multiscope-onderzoek. Dit heeft ook te maken met de prijs van deze apparaten: veertig procent van de ondervraagden geeft aan slimme apparaten nog te duur te vinden. Nog eens veertig procent vindt het zonde om een nieuw, slim apparaat in huis te halen als het oude nog goed werkt.

Lees ook: Smart Home: wat kan ons toekomstige huis allemaal?

Gerelateerd nieuws

Lees ook