Woonbond: ‘Marktwerking geen oplossing’

bron: Woonbond.nl

De Woonbond is het niet eens met het rapport ‘Kansrijk Woonbeleid’, waarin het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) en het CPB (Centraal Planbureau) pleiten voor het afbouwen van subsidies op de woningmarkt. Dit meldde de Woonbond deze week op hun website.

Marktwerking

Volgens het PBL en het CPB is meer marktwerking op de langere termijn beter voor de woningmarkt. Beperkte huurstijgingen zouden afgeschaft moeten worden, zodat de huurprijzen beter overeenkomen met de werkelijke waarde van de huurwoning. Hogere huurprijzen zouden het voor verhuurders interessanter maken om nieuwbouw van huurwoningen te realiseren voor alle doelgroepen. Het tekort aan huurwoningen zou hiermee teruggedrongen kunnen worden.

Ook zou de bestaande huurtoeslag afgebouwd moeten worden. De onderzoekers onderkennen wel dat dit in combinatie met een stijgende huren tot grote problemen kan leiden bij laagste inkomens. Ze stellen voor deze groep een toeslag voor die uitgaat van huurprijs en inkomen.

‘Geen oog voor nadelige effecten’

De Woonbond heeft felle kritiek op het door het rapport aangedragen advies om huurprijzen marktconform te maken, nog meer sociale huurwoningen te liberaliseren, de huurtoeslag af te bouwen en de ‘verhuurderheffing’ (de belasting die corporaties over de waarde van hun woningvoorraad moeten betalen) te verhogen.

Volgens de Woonbond suggereert ‘Kansrijk Woonbeleid’ dat sociale huurders gesubsidieerd worden door de overheid, maar in werkelijkheid leveren sociale huurders indirect juist een forse bijdrage aan de staatskas via de verhuurderheffing en andere belastingen. De onderzoekers zouden geen oog hebben voor de nadelige effecten van deze maatregelen op de leefbaarheid, armoede onder huurders en langere wachtlijsten voor huurwoningen.

Betaalbaarheid en beschikbaarheid

De Woonbond is van mening dat de toegenomen marktwerking en de verhuurderheffing de afgelopen jaren alleen maar hebben geleid tot huurverhogingen en een groter tekort aan betaalbare huurwoningen. Al eerder riep de Woonbond op tot afschaf van de verhuurderheffing. Daarom is het volgens hen nu tijd voor een huurbeleid waarin betaalbaarheid en beschikbaarheid van huurwoningen centraal staan.

Gerelateerd nieuws

Lees ook