Blok: geen huurverlaging voor huurder met structurele inkomensdaling

bron: Aedes.nl

Minister Blok (Wonen) is niet van plan om huurders die kampen met een structurele inkomensdaling te ondersteunen met een blijvende huurverlaging. Ook ziet de minister geen aanleiding om de maatschappelijke opvang beter werkbaar te maken. Dit meldt Aedes, de vereniging van woningcorporaties, deze week.

Eigen verantwoordelijkheid

Net als huizenbezitters zijn huurders bij een inkomensdaling zelf verantwoordelijk voor de gevolgen, zo stelt minister Blok. Hij vindt dat huurders in dit geval hun uitgavenpatroon moeten aanpassen. Een oplossing via de huurwet vindt hij niet logisch en zou volgens hem bovendien leiden tot een ‘enorme onzekerheid bij verhuurders’. Het verzoek voor het opnemen van een dergelijke huurverlaging in de huurwet werd ingediend door de PvdA.

Maatschappelijke opvang

Ook het verzoek van de SP om de toewijzing van maatschappelijke opvang gemakkelijker te maken, werd door de minister verworpen. Deze toewijzing van tijdelijke huisvesting en begeleiding voor mensen die wegens uiteenlopende problematiek geen woonruimte hebben, moet nu volgens de SP aan veel te strenge eisen voldoen. Zo moet er een inkomensverklaring zijn om in aanmerking te komen voor maatschappelijke opvang, terwijl er ook andere redenen kunnen zijn waarom men (dringend) een woning nodig heeft.

Gerelateerd nieuws

Lees ook