PvdA wil sociale woningsector compleet hervormen

bron: Parool.nl

De overheid moet iedereen een betaalbare woning kunnen garanderen en daarvoor moet de sociale woningsector compleet op de schop. Dat staat in het plan ‘Onze Waarden voor het Wonen’, dat de PvdA afgelopen zaterdag lanceerde.

Compleet vernieuwde wetgeving

De nota ‘Onze Waarden voor het Wonen’ gaat uit van een bestaande structuur van woningcorporaties, waarbij de wetgeving, subsidies en geldstromen compleet veranderd worden. Het is nu ‘erop of eronder’ voor onder meer partijvoorzitter Hans Spekman, een van de zestien schrijvers van dit rapport dat de PvdA in zal zetten voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Woonquote vervangt huurtoeslag

Eén van de belangrijkste maatregelen is het invoeren van een ‘woonquote’, waarbij niemand een hogere huurprijs betaalt dan in verhouding tot het inkomen geoorloofd is. Hiermee wordt de huurtoeslag overbodig. De woonquote zal mede worden vastgesteld door het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

Regionale liberalisatiegrenzen

Ook de landelijke liberalisatiegrens van 710,68 euro komt in dit plan te vervallen. In plaats hiervan komen er lokale liberalisatiegrenzen die het verschil tussen de sociale huursector en de vrije huursector bepalen. De hoogte van deze grens kan verschillen per regio en is afhankelijk van de gemiddelde huurprijs. Voor bepaalde drukke regio’s geldt verder dat sociale huurwoningen in particulier bezit niet meer mogen worden doorgeschoven naar de vrije sector.

Aanbiedingsplicht gemeenten

Gemeenten krijgen een ‘aanbiedingsplicht’ die hen verplicht om te zorgen voor voldoende aanbod van sociale huurwoningen. Vooral in drukke gebieden waar de woningnood hoog is (zoals de grote steden), mogen sociale huurwoningen niet meer verkocht worden. In het geval van tekorten moet de gemeente woningen bijbouwen. Armlastige gemeenten zullen hierbij worden geholpen door middel van een op te richten Rijksfonds voor de Volkshuisvesting.

Verweesd

De PvdA heeft de nota opgesteld naar aanleiding van de signalering dat grote groepen huurders zich verweesd voelen: ze betalen een steeds groter deel van hun inkomen aan stijgende huren of kunnen met hun bescheiden inkomen niet eens terecht op de te krappe woningmarkt. De partij wijt dit met name aan het marktmechanisme dat te diep tot de woningmarkt is doorgedrongen. De PvdA vindt dat de overheid de burgers via een nieuw ‘sociaal woonstelsel’ in bescherming moet nemen.

Het in dit plan voorgestelde nieuwe stelsel zou niet alleen moeten leiden tot voldoende huuraanbod en lagere huren, maar ook tot mooiere woonwijken. Doordat bewoners betrokkener en actiever zijn, hoeft de overheid minder in achterstandswijken te investeren, zo voorspelt de PvdA.

Gerelateerd nieuws

Lees ook