Bestuursvoorzitter Vestia: ‘Verdienmodel woningcorporaties onder druk’

bron: Cobouw.nl

Het verdienmodel van woningcorporaties staat te veel onder druk volgens Arjan Schakenbos, bestuursvoorzitter van Vestia. Zonder ingrijpen van corporaties en de overheid glijdt een waardevol volkshuisvestigingssysteem langzaam af, zo waarschuwt hij deze week in Cobouw.

‘Beloon investerende corporaties’

Door overheidsmaatregelen is de financiële slagkracht van corporaties de afgelopen jaren aanzienlijk verminderd. Als corporaties te weinig mogelijkheden krijgen om te investeren en ook nog eens lagere huurprijzen moeten vragen, ‘houdt het een keer op’, aldus Schakenbos. De Vestia-baas is voorstander van de herziene Woningwet, maar er moet wel opgepast worden dat er een verdienmodel overblijft voor corporaties.

De omstreden verhuurderheffing hoeft van Schakenbos niet meteen in de ijskast, maar moet wel rekening houden met investeringen in gebieden waar sociale huurwoningen noodzakelijk zijn. Hij is dan ook blij met de korting die corporaties op de verhuurderheffing krijgen wanneer ze goedkope woningen bouwen in gebieden waar een tekort aan betaalbare woonruimte heerst.

Geld is ongelijk verdeeld

Volgens Schakenbos moet minister Blok oppassen met zijn conclusies dat corporaties rijk genoeg zijn om te investeren. De financiële middelen zijn volgens hem ongelijk verdeeld: vooral in grootstedelijke gebieden zou de minister beter moeten kijken wat corporaties onder de streep overhouden.

Met name passend toewijzen en de huurbegrenzing zouden de inkomsten van verhuurders afknellen en te weinig rekening houden met regionale verschillen. Lage inkomens die recht hebben op huurtoeslag mogen namelijk alleen een goedkope sociale huurwoning (onder de 600 euro) toegewezen krijgen. Hierdoor staan duurdere sociale huurwoningen leeg, of moeten tegen een te lage huurprijs verhuurd moeten worden. “Het is de wet en wij doen eraan mee. Maar het belemmert ons wel in het financieel gezond worden,” zegt de Vestia-voorzitter over de diverse overheidsmaatregelen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook