60 procent van corporaties maakt slim gebruik van leegstand

bron: Vastgoedmarkt.nl

Door de grote vraag naar huurwoningen en achterblijvende realisatie van nieuwe woonruimte, breiden woningcorporaties hun wooncapaciteit steeds vaker uit met leegstaande panden. Dit blijkt uit onderzoek van CorporatieNL en Totaal Leegstandsbeheer.

Slimme tussenoplossing

Er is een grote vraag naar nieuwe sociale huurwoningen. Minister Blok (Wonen) riep onlangs op om 250.000 nieuwbouwwoningen te realiseren, maar het bouwen van nieuwe woonruimte is een langdurig proces. Het verhuren van leegstaande panden (leegstandsbeheer) is een tijdelijk instrument om de wooncapaciteit uit te breiden.

Door het woningaanbod uit te breiden met leegstaande ruimte vergroten corporaties niet alleen hun woningcapaciteit, maar voorkomen ze ook ongewenste praktijken als kraken. Dit verbetert de leefbaarheid in de wijken waar sprake is van leegstand.

Kwaliteitsslag

Het verhuren van leegstaande panden suggereert misschien kwalitatief slechte woonruimte, maar hiervoor hoeft niet gevreesd te worden: er is inmiddels een kwaliteitskeurmerk gelanceerd waarbij leegstandsbeheerders zich aan kunnen sluiten. Om zekerheid in te bouwen, stelt de helft van de aangesloten leegstandsbeheerders en corporaties een inkomenseis aan de tijdelijke huurder.

Gerelateerd nieuws

Lees ook