Tweede Kamer wil meer betaalbare zorgwoningen

bron: Aedes.nl

De Tweede Kamer wil dat de regering afspraken maakt om de beschikbaarheid van betaalbare zorgwoningen te vergroten. Ook hoeven woningcorporaties voortaan geen toestemming van de gemeente meer te hebben voor de verkoop van geliberaliseerde huurwoningen in gebieden waar de sociale woningvoorraad wordt uitgebreid. Dit is besloten tijdens het recente Kamerdebat over de verhuurderheffing.

Betaalbare aangepaste woningen

Corporaties slagen er slecht in om zorgwoningen te verhuren volgens de regels van het passend toewijzen. Deze wet verplicht corporaties om huishoudens die recht op huurtoeslag hebben een woning toe te wijzen met een huur onder de aftoppingsgrens. Doordat veel zorgwoningen een huur boven deze grens hebben, zijn huurders die behoefte aan een aangepaste woning hebben nu te vaak aangewezen op instellingen als verpleeg- of verzorgingshuizen.

Om aangepaste woningen bereikbaar te maken voor huishouden met een lager inkomen, wil de Tweede Kamer dat de regering afspraken maakt met corporaties en zorginstellingen. De Kamer wil voor 1 oktober geïnformeerd worden over de gemaakte afspraken.

Lees ook:Passend toewijzen: een eerste stap naar eerlijke huurprijzen?

Verkoop geliberaliseerde huurwoningen

Corporaties hoeven voor de verkoop van geliberaliseerde huurwoningen geen toestemming meer te vragen aan de gemeente. Deze nieuwe regel geldt voor gebieden waar de sociale woningvoorraad wordt uitgebreid. Voorwaarden voor de verkoop van geliberaliseerde huurwoningen is dat deze ten goede komen aan het middensegment in de vrije huursector en dat er voldoende betaalbare sociale huurwoningen zijn (of worden bijgebouwd).

Gerelateerd nieuws

Lees ook