80 procent van woningcorporaties stopt met bouw middeldure huurwoningen

bron: Aedes.nl

Het grootste deel van de woningcorporaties is niet van plan om vanaf 2017 nog te investeren in zaken die buiten de sociale huursector vallen. Hierbij hoort ook de bouw van middeldure huurwoningen met een huurprijs van maximaal 1000 euro. Dit blijkt uit een enquête die Aedes, de vereniging van woningcorporaties, hield onder 138 woningcorporaties.

Focus op sociale huur

De overheid wil dat woningcorporaties hun zaken zoveel mogelijk terugbrengen tot hun kerntaak: het bouwen en beheren van sociale huurwoningen met een maximale huurprijs van 710,68 euro. Daarom kiest tachtig procent van de woningcorporaties ervoor om na 1 januari 2017 niet meer te investeren in zaken die niet met de sociale huurwoningmarkt te maken hebben, zoals het bouwen van middeldure huurwoningen. Als ze wel van plan zijn om hierin te investeren, gaat het vooral om het herstructureren van wijken.

Gescheiden activiteiten

Woningcorporaties leggen hun focus hiermee voornamelijk op zogeheten Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB): het aanbieden van betaalbare sociale huurwoningen. De overheid wil dat corporaties hun niet-DAEB-gerelateerde activiteiten (die buiten de sociale huursectorvallen) administratief of juridisch afscheiden. Daarvoor moeten ze voor het einde van het jaar een scheidingsvoorstel indienen bij de toezichthouder.

Gerelateerd nieuws

Lees ook