FNV: ‘Onmiddellijk stoppen met verhuurderheffing’

bron: FNV.nl

Niet alleen de politiek en woningcorporaties zijn kritisch over de verhuurderheffing van minister Blok. De FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging) wijst de heffing aan als grote boosdoener voor de ‘grote gaten’ die er volgens de vakbond in de sociale huursector zijn geslagen.

‘Grote gaten geslagen in sociale huursector’

De sociale huursector heeft het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad: huurprijzen zijn gestegen, wachtlijsten gegroeid en honderden medewerkers van woningcorporaties zijn ontslagen. Volgens de vakbeweging zijn er ‘grote gaten in de sociale huursector geslagen’. De verhuurderheffing die corporaties moeten betalen over hun woningvoorraad zou hiervan de grote boosdoener zijn.

Lees ook: Woningcorporaties beoordelen minister Blok met een 4,9

260.000 sociale huurwoningen verdwenen

De hoogte van de verhuurderheffing die corporaties moeten betalen hangt samen met de waarde van hun woningvoorraad. Daardoor worden woningcorporaties volgens de FNV gedwongen om hun woningaanbod te verminderen. Dit doen ze door woningen te verkopen, te slopen (en vervangen voor koopwoningen) of te verhuren in de vrije sector. De FNV schat op basis van berekeningen in dat er om deze redenen de afgelopen vijf jaar zo’n 260.000 sociale huurwoningen zijn verdwenen.

Huurstijgingen

Om de verhuurderheffing te kunnen betalen hebben er de afgelopen jaren stevige huurverhogingen plaatsgevonden. Met name huurders die net te veel verdienen om in aanmerking komen voor huurtoeslag, zijn de klos. Daardoor is het aantal ‘dure scheefwoners’ (huurders die in verhouding tot hun inkomen een te hoge huurprijs betalen) toegenomen: in 2009 was 9 procent van de huurders een dure scheefwoner, in 2015 lag dit percentage op 18 procent (CBS).

‘Onmiddellijk stoppen’

De FNV roept de politiek op om de verhuurderheffing af te schaffen. De miljarden die woningcorporaties aan verhuurderheffing moeten betalen zijn volgens FNV-vicevoorzitter Gijs van Dijk niet alleen ‘een ramp voor de koopkracht van huurders’, ze drijven ook het tekort aan betaalbare woningen op. Daarbij is het ook nog eens slecht voor de werkgelegenheid in de bouw. "Onmiddellijk stoppen," aldus Van Dijk.

Volgens de vicevoorzitter van de FNV deugt de belastingmoraal van het kabinet niet. Grote winstgevende bedrijven dragen volgens hem steeds minder bij aan de samenleving, terwijl mensen in een sociale huurwoning juist méér gaan bijdragen. "De omgekeerde wereld," aldus Van Dijk.

Gerelateerd nieuws

Lees ook