Zzp’ers opgelet: kosten huurwoning volledig aftrekbaar van winst

bron: RTLnieuws.nl, FD.nl

Werk je als zzp’er en heb je een huurwoning? Dan betaal je misschien wel veel te veel inkomstenbelasting. De Hoge Raad heeft namelijk geoordeeld dat zelfstandigen de kosten van hun huurhuis volledig fiscaal van de winst af mogen trekken – wellicht ook met terugwerkende kracht.

Totale huurkosten aftrekbaar

Volgens de uitspraak van de Hoge Raad mag iedere zelfstandig werkende die zijn huurwoning als werkplek gebruikt de maandelijkse huurkosten voor de gehele woning van de winst aftrekken. De enige voorwaarde hiervoor is dat de werkruimte minimaal 10 procent van het woonoppervlak inneemt. Dit betekent dat je ook 10 procent van je werktijd thuis moet werken en dit moet kunnen aantonen in je urenadministratie.

Vermogensrecht

Het argument van de Hoge Raad verwijst hierbij naar de wet waarin staat dat ondernemers bezittingen als ‘ondernemingsvermogen’ kunnen aanmerken bij minstens tien procent zakelijk gebruik. Econoom Mathijs Bouwman legt dit verder uit in RTL Z: het huren van een huis geeft je een recht. Volgens de Hoge Raad is dit een ‘vermogensrecht’. Omdat je dit recht op je balans mag zetten, kun je de kosten die je ervoor moet maken (de huur), bedrijfskosten zijn. En die kun je fiscaal aftrekken.

Terugwerkende kracht

De grote vraag is nu of de te veel betaalde belasting achteraf terug te vorderen is bij de Belastingdienst. De uitspraak van de Hoge Raad is namelijk gebaseerd op regels die al vijf jaar bestaan. Hurende zzp’ers die in 2011 al aan de regels voldeden, zouden formeel gezien recht hebben op teruggave. Josien van Breda, directeur van FNV ZZP, raadt in het Financieele Dagblad echter aan om nog even te wachten op de reactie van de Belastingdienst op deze uitspraak. “Mogelijk komt er een reparatiewet,” aldus Van Breda.

Lees ook: Wonen in de Randstad? Met deze beroepen krijg je mogelijk voorrang op een huurwoning!

Gerelateerd nieuws

Lees ook