Internationale beleggers ontdekken Nederlandse huurwoningmarkt

bron: NRC.nl

Sinds 2013 hebben buitenlandse beleggers in duizenden Nederlandse huurwoningen geïnvesteerd. Het gaat met name om overname van sociale huurwoningen van woningcorporaties.

15.000 woningen

Tussen 2013 en 2015 verkochten woningcorporaties zo’n 15.000 woningen aan (vooral internationale) beleggers. Het grootste gedeelte van deze woningen zijn sociale huurwoningen. Dit blijkt uit cijfers van de Autoriteit woningcorporaties. De grootschalige overnames door buitenlandse investeerders kwamen op gang nadat de regelgeving hiervoor werd versoepeld in 2013. Naast het kopen van corporatiewoningen richten de internationale beleggers zich ook op het investeren in nieuwbouw van huurwoningen, zo bleek eerder dit jaar.

Veilige belegging

Waar buitenlandse beleggers voorheen vooral investeerden in kantoren en winkelpanden, ligt de focus nu op de Nederlandse huurwoningmarkt. Investeerders zien dat het aantal huishoudens in Nederland groeit en de nieuwbouw beperkt is. Daardoor zijn Nederlandse huurwoningen op termijn een ‘veilige belegging’, zo verklaart Marijn Snijders van Capital Value in het NRC. Zeker voor pensioenfondsen zijn Nederlandse huurwoningen door de vaste huurinkomsten, minimale leegstand en jaarlijkse huurverhoging een ‘briljante investering’. Dat concludeert Peter Helfrich, directeur van vastgoedfonds Patrizia Nederland.

Van pensioenfonds tot filantroop

De grootste overname staat nog steeds op naam van het Duitse vastgoedfonds Patrizia: het fonds nam in 2014 voor 577 miljoen euro ruim 5.500 huurwoningen over van het destijds wankelende Vestia. Maar ook werden er in de regio Arnhem ruim 600 huurwoningen overgenomen door Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros.

Gerelateerd nieuws

Lees ook