Energieprestatievergoeding per 1 september ingevoerd

bron: Nu.nl

Verhuurders die hun woningen tot duurzame ‘Nul op de Meter-woning’ renoveren, mogen hiervoor binnenkort een zogenaamde Energieprestatievergoeding vragen. Dit plan, dat al langere tijd op stapel ligt, is per 1 september definitief ingevoerd.

Hoogte vergoeding staat niet vast

Er wordt al langere tijd gesproken over de invoer van een Energieprestatievergoeding (ook wel EPV genoemd), waarbij verhuurders van duurzame ‘Nul op de Meter-woningen’ een bijdrage aan hun huurders mogen vragen. De EPV zal ook gaan gelden voor zeer goed geïsoleerde woningen met een aansluiting op aardgas.

Per 1 september wordt de energieprestatievergoeding definitief ingevoerd en mogen verhuurders deze aan huurders van duurzame huurwoningen voorleggen. De hoogte van de vergoeding staat niet vast: de verhuurder en de huurder moeten deze in overleg vaststellen.

Investeren in duurzame huurwoningen

Het voordeel voor verhuurders is dat zij met deze vergoeding de investeringen die ze hebben gedaan om te verduurzamen kunnen terugverdienen. De mogelijkheid om een Energieprestatievergoeding te vragen moedigt hen bovendien aan om meer te investeren in het duurzamer maken van hun woningaanbod. Voor 2020 moeten alle sociale huurwoningen gemiddeld energielabel B hebben.

Totale woonlasten blijven gelijk

Op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer werkt minister Blok (Wonen) nog een regeling uit die huurders garandeert dat hun totale woonlasten niet te veel stijgen. De huurder betaalt dan wel een energieprestatievergoeding, maar de energierekening wordt ook vele malen lager. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door de installatie van energieopwekkende voorzieningen als zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. De extra vergoeding mag niet hoger zijn dan de vermindering van de energiekosten.

Ook zullen huurders waarschijnlijk kunnen rekenen op een Woonlastenwaarborg. Op deze regeling heeft de Woonbond  aangedrongen bij de Eerste en Tweede Kamer. Daarnaast zal er een landelijk meldpunt worden geopend voor (potentiële) huurders van een ‘Nul op de Meter-woning’.

Lees ook: Verduurzaming van woning kan voordelig uitpakken voor huurders.

Gerelateerd nieuws

Lees ook