Korting op verhuurderheffing blijft

bron: Vastgoedmarkt.nl, Rijksoverheid.nl

In bepaalde situaties kunnen corporaties op een vermindering van de verhuurderheffing rekenen, bijvoorbeeld als er sprake is van sloop en/of samenvoeging van woningen in krimpgebieden. Minister Blok (Wonen) verlengt de periode waarin deze vermindering geldt met twee jaar.

Vermindering verhuurderheffing

De verhuurderheffing heeft al langere tijd met stevige kritiek te maken. Zo zou de heffing leiden tot toename van de huurprijzen en verkleining van het huuraanbod. Minister Blok wil de verhuurderheffing niet afschaffen, maar is wel bereid geweest een vermindering van de heffing in te voeren. De corporaties dienen dan wel te investeren in:

  • transformatie van bijvoorbeeld kantoren, scholen en kerken tot woningen;
  • sloop en/of samenvoeging van woningen in krimpgebieden;
  • sloop, nieuwbouw of verbouw in herstructureringsgebieden in grote steden, zoals Rotterdam-Zuid.

Deze vermindering van de verhuurderheffing kan oplopen tot maximaal 15 miljoen euro per corporatie per jaar.

Regeling verlengd

Corporaties kunnen de vermindering van de verhuurderheffing tot eind 2017 aanvragen. Voor het slopen en/of samenvoegen van woningen in krimpgebieden kunnen woningcorporaties deze tot eind 2019 aanvragen. Dit heeft de minister onlangs toegezegd in de Tweede Kamer. Eind september komt Blok met een wetsvoorstel voer de verhuurdersheffing, waarin onder andere deze maatregel is opgenomen. Naar verwachting wordt ook de kortingsregeling bij investering in herstructureringsgebieden verlengd.

Gerelateerd nieuws

Lees ook