De warmterevolutie: Amsterdam maakt 10.000 sociale huurwoningen duurzamer

bron: Binnenlands Bestuur

Jarenlang heeft vrijwel ieder huishouden in Nederland gebruik gemaakt van aardgas. De fossiele brandstof is echter niet duurzaam en ‘toekomstproof’. Steeds meer gemeenten willen aardgas daarom in de ban doen, wat past binnen het energieakkoord uit 2013. Warmtenetten worden op dit moment gezien als het best betaalbare alternatief voor gas. Na steden als Rotterdam en Dordrecht gaat Amsterdam nu ook een warmtenet aanleggen. Bijzonder is dat de gemeente 10.000 bestaande sociale woningen op dit net wil aansluiten in 2017.

Aardgas

Ongeveer 64 procent van de elektriciteit in Nederland komt van aardgas; de wet schrijft zelfs voor dat iedere Nederlander recht heeft op een gasaansluiting. Ondanks dat Nederland de grootste aardgasproducent van de EU is, verliest de fossiele brandstof aan populariteit. Naast het feit dat de brandstof eind deze eeuw op dreigt te raken, veroorzaakt het winnen van aardgas in Groningen aardbevingen die omwonenden veel schade opleveren. Omdat we zo op aardgas ingericht zijn in Nederland, worden we ook afhankelijker van gas uit andere landen zoals Rusland. Daarnaast is aardgas verantwoordelijk voor veel CO2-uitstoot en dus geen duurzame en toekomstbestendige brandstof. Afgelopen week presenteerde de gemeente Amsterdam dan ook de strategie ‘Naar een Stad zonder Aardgas’. Het doel is om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn. Maar hoe gaat de stad dit realiseren?

Warmtenet

In grote delen van Nederland worden nieuwbouwwijken al zonder gasaansluiting gebouwd. Deze nieuwbouwwoningen worden verwarmd met behulp van elektriciteit en warmte- en koudeopslag via een warmtenet. Hoe werkt dit? Objecten die warmte over hebben sturen dit een leidingnetwerk in, waarmee objecten die warmte nodig hebben verward worden. Dit gebeurt door middel van warm water. Omdat warmte een aanzienlijk bijproduct is van industrie, die op deze manier hergebruikt kan worden voor energie, is een warmtenet veel milieuvriendelijker.

Overstap

Nieuwbouwwoningen worden dus al op deze manier verwarmd, maar in Amsterdam wil men nu bestaande woningen aansluiten op een warmtenet. De gemeente gaat in 2017 10.000 sociale huurwoningen op zo’n stelsel aansluiten. Wethouder Choho van Duurzaamheid: “We beginnen nu met een warmterevolutie, waar elke Amsterdammer bij betrokken wordt. (…) We gaan het gewoon doen.” Een revolutie is het zeker, want op dit moment komt 90 procent van de warmte in Amsterdam van het verbranden van aardgas. Dit is verantwoordelijk voor 30 procent van de CO2-uitstoot in de stad.

Omdat het overstappen van aardgas naar een warmtenet een flinke investering is, begint Amsterdam met het dichtdraaien van de gaskraan van 10.000 woningen van woningcorporaties die deze toch al wilden renoveren. Het is niet de bedoeling dat de huurders van deze sociale woningen voor deze energie-overstap op gaan draaien. Wethouder Choho roept het rijk op om haar steentje bij te dragen en te investeren in een gasloze toekomst.

Gerelateerd nieuws

Lees ook