Ouderen wonen noodgedwongen onveilig: tekort aan seniorenwoningen

bron: De Monitor

Een kwart van de Nederlandse ouderen die recht hebben op huurtoeslag kan geen seniorenwoning vinden. Dit meldt onderzoeksprogramma De Monitor afgelopen zondag. Dit komt door een groot tekort aan seniorenwoningen in de sociale huursector. Het passend toewijzen dat sinds begin 2016 van kracht is maakt het probleem nog groter.

Tekort aan geschikte woningen voor ouderen

Mensen met een laag inkomen krijgen sinds januari van dit jaar alleen nog maar goedkope huurwoningen aangeboden. Dit heet passend toewijzen: je huurhuis past bij wat je kunt betalen. De grens van goedkope sociale huurwoningen gaat tot een huur van € 586 per maand. Veel senioren hebben een laag jaarinkomen en zijn dus aangewezen op een sociale huurwoning met die maximale huur. Aangezien er jaarlijks gemiddeld 11.000 sociale huurwoningen vrijkomen en er per jaar 15.000 tot 20.000 nodig zijn is er een groot tekort. Een kwart van de ouderen die op goedkope sociale huur zijn aangewezen kan geen geschikte seniorenwoning krijgen en moet noodgedwongen in een normaal huis blijven wonen. Dit is onveilig, omdat het risico op ongelukken, zoals valpartijen, hierdoor erg hoog is.

Ongewilde concurrentie

Het probleem is niet alleen het tekort aan seniorenwoningen. In de nieuwe regels rond het passend toewijzen is vastgelegd dat vermogen niet wordt meegeteld in de berekening van het jaarinkomen. Ouderen die een laag jaarinkomen maar wel vermogen hebben, bijvoorbeeld door de verkoop van een huis, worden hierdoor verplicht om een goedkope sociale huurwoning te zoeken terwijl zij meer kunnen en willen betalen. Hierdoor is de concurrentie voor de toch al schaarse goedkope seniorenwoningen onnodig groot.

Oplossing?

Minister Stef Blok vindt dat woningcorporaties de oplossing moeten bieden. Volgens hem moeten zij veel meer betaalbare huurwoningen bouwen. Ook vindt hij dat van veel woningen de huur moeten zakken tot de grens van € 586, zodat het aanbod voor ouderen groter wordt. De woningcorporaties zijn het daar niet mee eens. Zij hebben naar eigen zeggen niet genoeg geld om de huren te verlagen en op korte termijn veel seniorenwoningen bij te bouwen. Zij wijzen voor de oplossing juist naar minister Blok: hij moet de nieuwe huurregels versoepelen zodat lagere inkomens wel in aanmerking komen voor duurdere woningen.

Ouderenbond

Ouderenbond ANBO vindt ook dat ouderen met vermogen toegestaan moeten worden om duurder te huren. Daarnaast roept voorzitter van de ANBO, Liane den Haan, gemeenten op om vaker woningaanpassingen te financieren. Door het aanpassen van huidige woningen van ouderen, bijvoorbeeld met een traplift, kunnen zij daar langer blijven wonen. Gemeenten zijn hier op dit moment erg terughoudend in, terwijl dit niet logisch is volgens Den Haan: “En daarin is goedkoop duurkoop, want uiteindelijk gaan deze mensen vallen, krijgen ongelukken en dat kost de samenleving alleen nog maar meer geld.”

Groeiend tekort

Het tekort aan geschikte woningen voor ouderen zou in de toekomst zomaar kunnen toenemen vanwege een nieuwe bouwregelgeving die het kabinet heeft voorgesteld. Hierin worden bepaalde voorwaarden geschrapt die woningen ongeschikt maken voor ouderen. Zo verdwijnen de verplichte minimale afmetingen voor deuren en gangen, waardoor huizen minder toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. Ook verdwijnt de verplichte berging waardoor mensen hun rollator of scootmobiel niet kunnen opbergen. Deze nieuwe bouwregelgeving moet nog behandeld worden door de Tweede Kamer.

Gerelateerd nieuws

Lees ook