Eerste hulp bij stemmen voor huurders

bron: Aedes, EenVandaag

Aanstaande woensdag is het zover: de Tweede Kamerverkiezingen. Weet jij al wat je gaat stemmen? In de wirwar van politieke standpunten en partijprogramma’s kan het lastig zijn om de onderwerpen te onderscheiden die jij belangrijk vindt. Wij zetten de opvattingen van politieke partijen over huren en huurwoningen voor je op een rij.

Huurprijzen

De Nederlandse woningmarkt is het afgelopen jaar flink aangetrokken. Dit is ook te merken in de huurprijzen. Door de toenemende vraag stijgen de huurprijzen, vooral in de grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam.

  • De SP en de PVV willen lagere huren. De VVD vindt juist dat huurprijzen marktconform moeten worden en dat de huren ieder jaar drie procent meer mogen stijgen dan de inflatie. DENK, 50Plus, GroenLinks en het CDA willen het stijgen van huren aan banden leggen door huurverhoging te koppelen aan de inflatie of het inkomen;
  • De VVD en de ChristenUnie willen huurtoeslag inkomensafhankelijk maken en niet van de hoogte van de huur af laten hangen. De PvdA, GroenLinks en D66 willen alleen huurtoeslag voor lage inkomens behouden en verder alle huurprijzen afhankelijk maken van het inkomen. De Partij voor de Dieren wil dat studenten ook huurtoeslag kunnen ontvangen.

Bouw van sociale en vrije sector huurwoningen

Er is veel vraag naar huurwoningen, zowel goedkope sociale huur als huurwoningen voor de middeninkomens. De politieke partijen liggen nogal uiteen over welke woningvoorraad uitgebreid moet worden.

  • De SP en GroenLinks willen dat er veel sociale huurwoningen bijgebouwd worden. D66 wil ook sociale huurwoningen erbij, maar vindt dat er naar verhouding meer huurwoningen voor middeninkomens moeten komen;
  • 50Plus wil een nationaal programma voor betaalbare huurwoningen, maar laat in het midden of dit sociale of vrije huur moet worden. De PvdA wil dat er jaarlijks 50.000 ‘goede’ huurwoningen gebouwd worden die later omgezet kunnen worden in koopwoningen. VNL wil ook in het algemeen meer woningbouw;
  • DENK en de Partij voor de Dieren willen dat kantoorpanden tot woningen getransformeerd worden;
  • De SGP, ChristenUnie en D66 willen dat er meer vrijesectorhuurwoningen gebouwd worden. De VVD wil dat er een grotere voorraad vrijesectorhuurwoningen wordt gecreëerd door de grens van sociale huur te verlagen naar €600 per maand.

Scheefwonen

Scheefwonen, zowel goedkoop als duur scheefwonen, is een lastig probleem in Nederland. Scheefwoners vergroten de wachtlijsten voor sociale huurwoningen.

  • De VVD, GroenLinks, D66 en de SGP willen goedkope scheefwoners, mensen die een sociale huurwoning hebben maar eigenlijk teveel verdienen, actief aanpakken. Dit willen ze doen door hun huur flink te verhogen of ze te dwingen te verhuizen.

Duurzaamheid

Het klimaat staat hoog op de agenda deze verkiezingen. In Nederland is één op de drie woningen van een woningcorporatie, dus op het gebied van het duurzamer maken van huurwoningen kunnen zij een grote rol gaan spelen.

  • De PVV, VNL, VVD, SGP en 50Plus hebben geen specifieke plannen voor het duurzamer maken van huurwoningen;
  • De ChristenUnie, Partij voor de Dieren en DENK willen dat nieuwbouwwoningen energieneutraal zijn vanaf 2018. GroenLinks en de PvdA zijn qua tijd iets soepeler. Die geven tot 2019/2020 om over te gaan op energieneutrale nieuwbouw;
  • PvdA, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren willen actief inzetten op het overgaan van fossiele brandstoffen naar duurzame brandstoffen in (huur)woningen.

Kwetsbare groepen

Voor bepaalde groepen in de samenleving is het lastig om geschikte woonruimte te vinden. Studenten en ouderen kampen bijvoorbeeld met betaalbaarheid of de mate van aanpassingen in een huurwoning.

  • D66 en GroenLinks willen meer kwalitatieve woonruimte voor studenten en alleenstaanden;
  • PvdA, SP, CDA, Partij voor de Dieren en 50Plus willen meer speciale ouderenwoningen;
  • De VVD en PVV willen niet dat mensen met een verblijfsvergunning voorrang krijgen bij het toewijzen van woonruimte. De PvdA en SP willen dit juist wel. De SGP wil dat mensen met een verblijfsvergunning onder toezicht wonen.

Gerelateerd nieuws

Lees ook