Betaalbaarheid van huren gaat snel achteruit: steeds meer mensen met financiële problemen

bron: PLB, Follow the money, Nu.nl

Er komen in Nederland steeds meer huurders bij die moeite hebben om rond te komen. Dit blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Al jaren op rij stijgt het aantal huurders met betaalproblemen. Hoe komt dit en wat kan er gedaan worden om huren weer betaalbaar te maken?

Betaalrisico

Het PBL heeft gekeken naar mensen met een zogenaamd betaalrisico. Hier gaat het om mensen die na het betalen van de huur niet genoeg geld overhouden om andere essentiële uitgaven voor levensonderhoud te doen. In zo’n situatie is er een reëel risico dat mensen op een bepaald moment de maandelijkse huur niet meer kunnen betalen, omdat rekeningen blijven liggen en zich opstapelen. Sinds 2002 neemt het aantal huurders met een betaalrisico alleen maar toe. In 2002 bestond deze groep uit 5 procent van alle huurders, inmiddels gaat het al om zo’n 18 procent van alle huurders. Van deze groep blijven volgens het PLB vooral jongeren en zzp’ers met langdurige betaalproblemen kampen; vaak duurt het een paar jaar voordat zij alles (weer) op de rit hebben.

Hoe komt het dat steeds meer mensen moeite hebben om alles te kunnen betalen?

  • Door de crisis zijn veel mensen hun inkomen gedeeltelijk of geheel kwijtgeraakt, waarna het moeilijk is om weer een stabiel inkomen te krijgen. De economie trekt weer aan, maar het vinden van een baan blijft voor sommigen lastig;
  • De huurtoeslag is de afgelopen jaren gedaald, waardoor huurders met lagere inkomens minder kunnen betalen;
  • Mede dankzij de inflatie en verhuurderheffing zijn de huren de afgelopen jaren gestegen, waardoor huren letterlijk duurder is geworden.

Is er een oplossing?

De Woonbond zei al eerder dit jaar dat deze situatie niet houdbaar is. Ze roepen het volgende kabinet op om de sociale huren met 10 procent te verlagen. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Een optie zou kunnen zijn om de verhuurderheffing af te schaffen, waardoor woningcorporaties meer financiële ruimte overhouden en zo hun huren kunnen verlagen. Voorlopig is het onwaarschijnlijk dat dit ook echt gaat gebeuren, aangezien de verhuurderheffing een idee van de VVD is en de VVD wederom de leiding heeft in de komende regering. Het is in ieder geval duidelijk dat de politiek zich moet gaan bemoeien met het probleem, zodat deze groeiende armoede opgelost kan worden.

Gerelateerd nieuws

Lees ook