door

Gewijzigde inkomensgrens voor sociale huurwoningen in 2012

In deze blog vandaag een reactie op het nieuws dat dit jaar de inkomensgrens voor sociale huurwoningen aangepast zal worden. De sociale huurwoning is bedoeld voor huishoudens die lastig aan een eigen woning kunnen komen. Huishoudens in acute nood kunnen hier terecht, en een gemeente kan mogelijkheden bieden voor huishoudens tot een bepaald inkomen. Verder zijn de criteria vanaf 2011 enigszins aangepast, zodat ouderen en mensen die zorg nodig hebben gemakkelijker in aanmerking komen voor een woning. Het voordeel van een sociale huurwoning is dat de huur gelijk of lager is dan de huurtoeslaggrens.

In de gemeente Woudenberg is er een inkomensgrens gesteld om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, en hiervoor zullen er dit jaar een aantal zaken veranderen. Allereerst is er een wijziging voor woningen met een huurprijs onder de huurtoeslaggrens (€ 664,66). Om in aanmerking te komen is in 2012 het maximaal gezamenlijk bruto belastbaar inkomen €34.085 voor een huishouden. Door de maatregel kunnen woningcorporaties verder afgerekend worden op het verhuren aan mensen en huishoudens met een passend inkomen.

De tweede wijziging voor komend jaar betreft het wegvallen van inkomenscriteria voor huishoudens die zorg nodig hebben. Huishoudens die op afroep zorg hebben, en tot wel dagelijks 24 uur zorgbehoevend zijn, zullen niet langer inkomensafhankelijk zijn en komen voortaan direct in aanmerking. De wijziging geldt niet voor huishoudens en mensen met een lichtere indicatie, zoals zorg op afgesproken tijden.

Het copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Huurwoningen.nl.
Tags:

Reacties (6)

Schrijf een reactie

Je reactie wordt onder bovengenoemd artikel geplaatst. Alle inzendingen dienen correct, bondig, professioneel en beschaafd te zijn. Niet ter zake doende, commerciële of kwetsende bijdragen worden verwijderd. E-mail adressen worden veilig opgeslagen, zodat ze niet vindbaar zijn voor spam-robots. IP-nummers worden gelogd, maar niet gepubliceerd.
Franny
6 februari 2012 om 18:21

Heel mooi allemaal , maar ik ben dus zon geval die eigenlijk teveel verdient om in een sociale huurwoning te kunnen komen en eigenlijk net te weinig om in de vrije sector te wonen!.
De woningen zijn enorm duur en eerlijk gezegt zou ik een vrije sector woning gaan huren dan ben ik voornamelijk aan het werk voor het huis met weinig mogelijkheden om ook nog eens een gezellig leven te kunnen opbouwen.
Het is niet eerlijk de mensen die niet kunnen of geen werk hebben daar wordt van alles voor geregeld , maar hoe zit het met de hardwerkende mensen, wordt daar wel eens aan gedacht .
Wij krijgen geen kortingen op bepaalde zaken terwijl de mensen met een minderbedeelde inkomen op heel veel zaken kortingen krijgt. Ik vind het in ieder geval allemaal erg dubbel.
Mvg, een gedupeerde hardwerkend gegescheiden vrouw.

ilse
12 februari 2012 om 16:00

WALGELIJK is het enige woord dat ik voor de regering kan verzinnen, hoe durven ze (met hun veelte hoge inkomens en lekkere grote huizen) de normale mens te verplichten hoe te wonen?
Op het moment is mijn vriend zijn baan kwijt en geen uitzicht op inkomen dus hebben we op een perfecte woning gereageerd omdat ik de huur alleen kan dragen en het is groter.
Helaas heeft de woningcoörperatie verzonnen de inkomsten van 2010 te willen zien en toen verdienden we idd meer dan nu.
Dus als we pech hebben blijven ze daaraan vasthouden en moeten we in 35m2 blijve wonen.
We kunnen niet kopen omdat ik te weinig verdien, we kunnen niet huren omdat mijn vriend teveel verdient (niet meer dus) en in de vrije sector kan ook niet wand dat is net zo duur als kopen en dat kan dus niet doordat ik te weinig verdien.
EN NU? meneer regering? moeten we onder de brug slapen?
Dat de inkomstengrens wordt gelegd bij inkomens die echt TEVEEL zijn voor huren kan ik dan nog enigszinds inkomen maar deze inkomensgrens is walgelijk en niet normaal.

Marinus
28 februari 2012 om 21:12

Ik sluit mij hier helemaal bij aan. Ik verdien teveel om in aanmerking te komen voor een sociale woning, en verdien te weinig om aan een vrije sector woning te kopen - notabena, de vrije sector woningen waar ik in aanmerking kom, zijn nog een mindere kwaliteit dan de woningen die beschikbaar zijn voor sociale huur... TOP. MENEER DE OVERHEID: Ja, ik verdien mondaal, nee, heb niet genoeg geld voor een vrije sector, nee, krijg geen voordelen zoals onze minima wel krijgen.. misschien moet ik tijdelijk bij de mcdonalds werken, totdat ik me sociale huurwoning heb en daar lekker in blijven zitten zoals de rest... !

Moira
19 maart 2012 om 13:34

Wij wonen in Drenthe en hebben 1 inkomen van 44.000 euro.Onze woonstichting heeft geen woningen die in de vrijesector vallen.Wij zitten dus letterlijk vast.We hebben een veel te grote eengezinswoning en omdat ik spierreuma heb zou ik graag een kleinere gelijkvloerse seniorenwoning willen.Maar dat mag dus niet.Is toch raar want in ons huis kan makkelijk een gezin met 3 kinderen wonen.Kopen is geen optie we zijn de 55 al gepasseerd en een huur boven de 654 euro zou ons ook ernstig beperken wbt onze uitgaven.Moeilijk allemaal hopelijk word het nog teruggedraaid.

Natascha
26 maart 2012 om 16:55

Ik zit zelf nu in een particuliere huurwoning, sowieso om snel aan een huurwoning te kopen wordt er door de makelijk ook nog verwacht dat je 1x huur vooruit betaald, 1x huur sowieso, en kosten voor de makelaar .... En ook ik verdien net te veel voor de sociale sector maar kan het net aan met de particuliere huurwoning, kom net aan rond.... Nu begrijp ik heus wel dat ze naar inkomens kijken wat betreft de sociale sector, maar de woningcoöperaties kunnen ook gewoon meer huur vragen aan mensen met een hoger inkomen ipv men te verplichten een particuliere woning te zoeken die vaak in verhouding veel te duur zijn.... Ook dat is krom.

Rob
18 april 2012 om 09:30

Ik woon nu ook in een sociale huurwoning en met 53.000 euro per jaar kan dat dus niet meer. Ik wil heel graag vrije sector huren maar dat kan niet. Ik woon in Amsterdam en wil echt niet buiten de stad gaan wonen (zelfs niet buiten de ring).
Vrije sector woningen zijn schaars en beginnen veelal vanaf 1000 euro. Alles wat er wel is voor een betaalbare prijs, ligt, of op plekken in Amsterdam waar je nog niet dood gevonden wilt worden (Amsterdam-Zuid, Nieuw_West etc) of er gelden inkomenseisen waar ik niet aan voldoe (terwijl ik weet dat ik met mijn uitgavepatroon een dergelijke woning makkelijk kan betalen). Kopen is een optie, maar dan moeten de prijzen wel eerst verder naar beneden. Bovendien is kopen moeilijker als je alleen bent. Ik ga niet 1000 euro per maand aan hypotheek betalen om in een rothok kleiner dat 60m2 te wonen. Dan kan ik net zo goed blijven zitten waar ik nu zit en die 5% extra huurverhoging voor lief nemen. Ben ik altijd nog honderden euro's goedkoper uit. Ik ben toch geen dief van mijn eigen portemonee?!! Bovendien staat mijn huurwoning nu op een zeer gewilde toplocatie in Amsterdam en als ik wat zou kopen moet het wel iets heel goeds zijn.