Waarde koopwoningen ruim 4 procent gedaald in 2011

Sinds de crisis in 2008 heeft de huizenmarkt het in toenemende mate steeds lastiger gekregen. Waar de markt voor huurwoningen juist erg goed draait, zien huizenbezitters de verkoopwaarde van de woning daling. Inmiddels is bekend dat gemiddeld genomen de prijs van een verkochte woning het afgelopen jaar 4 procent gedaald is.

In het vierde kwartaal van 2011 is er wederom een daling geweest op de huizenmarkt, dit maal 1,7% zo meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Over het hele jaar zijn er uiteindelijk 118.000 huizen van eigenaar verwisselt, wat een daling betekent van circa 7% in vergelijking met het voorgaande jaar. Het verschil in het laatste kwartaal met 2010 bedraagt zelfs 13% in de min, toen de teller op 29.400 koopwoningen is blijven steken.

Voor het komende jaar verwacht de NVM een verdere daling, in totaal met ongeveer 5 procent. Eenzelfde daling voorziet hij waar het gaat om de prijsontwikkeling van woningen. De oorzaak ligt voornamelijk in de macro-economische onzekerheid die ervaren wordt. Met name de kwakkelende economische situatie en de Grieke schuldencrisis zijn belangrijke oorzaken. De uitgesproken verwachting betekent ook dat er nog geen herstel verwacht wordt in het komend jaar.

De verwachting dat herstel voorlopig uit blijft heeft een tweetal gevolgen. Huizenbezitters die nu nog vasthouden aan een bepaalde vraagprijs, zullen in de toekomst wellicht alsnog met minder genoegen moeten nemen. Verder zijn er consequenties voor nieuw opgeleverde woningen. De verwachting is dat ook nog in 2013 het aantal afgeronde nieuwbouw projecten blijft dalen, tot 52.500 woningen. In 2012 is de verwachting dat dit er nog 54.000 zullen zijn.

Gerelateerd nieuws

Lees ook