8 tips die een klein huis groot(s) maken!

bron: Redactie Huurwoningen.nl

Een kleine woonoppervlakte? Met deze slimme tips creëer je eenvoudig meer ruimte!

1. Vermijd donkere oppervlakten

Donkere kleuren maken een kleine ruimte op het oog nog kleiner dan deze al is. Vermijd grote donkere vlakken en kies voor een basis met lichte muren en meubels.

2. Durf kleur te bekennen

Wist je dat gekleurde accenten je woning een ruimtelijk effect geven? Dit komt doordat gekleurde items je ogen als het ware door de ruimte rondleiden. Laat ze dus maar binnen, die gekleurde interieuritems. Zeker met een lichte basis is wat kleur van harte welkom in je interieur.

3. Zoek het hogerop

In een kleine woning is het belangrijk om de hoogte van de ruimte te benadrukken. Kies voor gordijnen tot aan de grond en plaats bijvoorbeeld een boekenkast die tot aan het plafond reikt. En heb je weleens aan een hoogslaper gedacht? Hiermee benut je de oppervlakte niet alleen dubbel, maar vestig je ook de nadruk op de hoogte van je ruimte.

4. Laat licht voor je werken

Licht is erg bepalend voor een ruimte. Door lampen te richten op je muur en plafond lijkt je woonruimte veel groter, zeker als de wand een lichte kleur heeft. Door een staande vloerlamp te gebruiken wordt dit effect nog versterkt. Zorg er overdag voor dat daglicht zo goed mogelijk je huis binnen kan komen: plaats planten, accessoires en andere obstakels niet voor je raam en ga als het kan voor lichte gordijnen.

5. Maak je meubels multifunctioneel

Naast hun eigen functie kunnen meubels ook perfect worden gebruikt om de ruimte slim in te delen. Zo kan een kast bijvoorbeeld ook gebruikt worden om de ruimte efficiënt op te delen. Een eetkamertafel die hoog genoeg is, kan ook prima als bureau dienen. Ook een bedbank en een eettafel met uitschuifbaar blad kunnen veel ruimte besparen.

6. Zorg voor reflectie en transparantie

Dat spiegels je huis groter doen lijken is bekend. Maar ook het gebruik van andere reflecterende materialen laat een ruimte lichter en groter lijken. Ook transparante meubels en woonelementen geven veel ruimte, omdat je er doorheen kunt kijken.

7. Varieer met vorm

Probeer in een kleine ruimte gebruik te maken van meerdere vormen. Een robuuste, vierkante bank lijkt bijvoorbeeld kleiner door er een subtiel rond bijzettafeltje naast te zetten.

8. Wees opgeruimd

Het lijkt zo eenvoudig, maar een opgeruimd huis blijft voor sommigen een grote uitdaging. Wordt het weer een rommeltje? Bedenk je dan dat dit je huis veel kleiner doet lijken. Een goede stok achter de deur om het netjes te houden!

Lees ook: Klaar voor het najaar? Deze 6 woontrends mag je niet missen!

Gerelateerd nieuws

Lees ook