Huurprijzen stijgen

bron: Nu.nl

Voor het eerst in twee jaar tijd is de gemiddelde huurprijs gestegen. Dit blijkt uit de cijfers van internetplatform pararius.nl. In de vrije sector zijn in het laatste kwartaal van 2011 de prijzen voor huurwoningen met gemiddeld ruim 4 procent gestegen. Huren zou daarmee bij een veranderde mentaliteit passen na aanhoudende negatieve berichten over de koopmarkt. Huurwoningen zijn flexibeler en worden gezien als risicolozer, en sluiten daarmee goed aan bij de tijdsgeest.

Deze stijging is een duidelijke trendbreuk, na twee jaar waarin er gemiddeld genomen voor Nederlandse huurwoningen geen stijging te zien was. Met 4,2 procent ten opzichte van de maanden ervoor is daarmee een eind gekomen aan stilstaande, of zelfs dalende, huurprijzen. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter komt daarmee op 12,70 euro per maand.

Het platform laat weten dat de trend toe te schrijven is aan de toegenomen populariteit van huurwoningen. Door de aanhoudende negatieve berichten over de huizenmarkt zou de mentaliteit van de Nederlandse huurder veranderd zijn. De combinatie van mogelijke dalende huizenprijzen, mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek en terughoudendheid bij banken bij hypotheken leidt tot onrust. Veel potentiële huizenkopers kiezen nu voor flexibiliteit en een lager risico, hetgeen huren hen biedt.

Gerelateerd nieuws

Lees ook