Aso-wijk in Rotterdam voor overlastbezorgers

bron: Metro, Rijnmond, PowNews

Eindhoven, Tilburg en Utrecht hebben er al een, maar sinds deze week heeft ook Rotterdam een aso-wijk. De wijk bestaat uit elf containerwoningen en één begeleiderswoning die vanaf volgende week bewoond worden door mensen die structureel overlast bezorgen aan hun woonomgeving. Het is hun laatste kans voordat ze op straat belanden.

Lastpakken bij elkaar

Het idee voor de aso-woningen komt uit Denemarken. Ze worden dan ook wel Skaeve Huse genoemd, Deens voor ‘raar huis’. De wijk is een samenwerking van de gemeente Rotterdam en woningcorporatie Woonstad. Het concept is bedoeld om overlastbezorgers een laatste kans te geven voordat ze op straat terecht komen. De elf bewoners hebben een contract moeten tekenen met Woonstad, waarin staat dat zij hulp aannemen. Een aso-huis is namelijk geen eindstation: ze krijgen begeleiding en zorg, waarna het de bedoeling is dat ze weer in een gewone wijk kunnen wonen.

Wat zijn dit voor overlastbezorgers? Mensen die onophoudelijk herrie of problemen veroorzaken in hun woonomgeving, bijvoorbeeld door iedere nacht met een hamer op de muur te bonken of rotzooi aan de ramen van de buren te smeren. Zij worden bij elkaar gezet in de sobere containerwoningen van elk 36m2. Ze moeten zich hier leren te gedragen. Wethouder Eerdmans van Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte heeft goed vertrouwen dat dit gaat lukken. “De bewoners beseffen heel goed waarom ze hier komen. Ze weten dat dit hun laatste kans is.”

De omgeving

De aso-wijk komt op het industrieterrein Zestienhoven, tussen Overschie en Schiebroek in. De meningen van mensen die in de buurt wonen zijn verdeeld. Enerzijds zijn mensen bang dat de bewoners alsnog overlast gaan bezorgen, maar er zijn ook mensen die vinden dat deze mensen een kans verdienen. “Die mensen moeten ook leven”, zegt een buurtbewoner tegen PowNews. Omwonenden kunnen 24/7 met een klachtenlijn bellen mocht het toch fout gaan.

Gerelateerd nieuws

Lees ook