Boete voor huurbemiddelaars die extra kosten presenteren als vast onderdeel van bemiddelingsproces.

bron: ACM

ACM, de Autoriteit Consument & Markt, is van plan om huurbemiddelaars die de wet overtreden door extra diensten aan te bieden als een vast deel van het bemiddelingsproces, te beboeten. Het gaat onder andere om het aansluiten op gas, water, licht en het regelen van een vergunning.

Het gebeurt steeds vaker dat huurbemiddelaars extra diensten die los staan van de bemiddeling vast aanbieden bij de totstandkoming van de huurovereenkomst. Het lijkt erop dat zij hiermee een nieuw verdienmodel hebben ontwikkeld, aldus ACM.

Huurbemiddelaars mogen deze extra diensten uitsluitend aanbieden als optie, omdat ze losstaan van het bemiddelingsproces zelf. ACM is van mening dat de huurder altijd zelf de keuze moet hebben om te kiezen voor extra diensten.

ACM wil huurders beschermen

ACM concludeert dat het voor de huurder vaak lijkt alsof deze extra diensten verplicht in het pakket worden aangeboden. Om deze reden wil ACM huurders beschermen tegen verboden bemiddelingskosten. “Mensen die op zoek zijn naar een huurwoning zijn in de huidige woningmarkt kwetsbaar. Daarom treden wij op tegen huurbemiddelaars die verboden bemiddelingskosten rekenen, in welke vorm dan ook’’, aldus Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM.

Huurbemiddelaars die zich hier niet aan houden riskeren een boete tot 600.000 euro of, als dat meer is, tot 7,5% van de totale jaaromzet.

Gerelateerd nieuws

Lees ook