Bonje met de buren: een wijkrechter de oplossing?

bron: RTL Nieuws

Beter een goede buur dan een verre vriend, luidt het gezegde. Toch komen burenruzies vaker voor dan nodig. Soms lopen de gemoederen zelfs zo hoog op dat mensen naar de rechter stappen. Om dit te beperken komt de gemeente Den Haag nu met een nieuwe proef: de wijkrechter.

Geluidsoverlast

Ruim een vijfde van de Nederlanders heeft weleens een conflict gehad met zijn of haar buren, blijkt uit cijfers van het Rechtsbijstandverzekering Informatie Centrum. In de provincies Flevoland (29%), Zuid-Holland (26%) en Noord-Holland (25%) kwamen burenruzies het vaakst voor. De meest voorkomende oorzaak van burenruzies is geluidsoverlast door harde muziek, gevolgd door overlast van huisdieren of kinderen. Andere veel voorkomende oorzaken zijn onenigheid over schuttingen, beplanting of erfafscheidingen.

Bemiddeling

Om ruzies tussen bewoners onderling snel op te lossen zijn er sinds oktober drie wijkrechters actief in de Haagse wijk Escamp. De wijkrechter is laagdrempeliger dan een gewone rechter en heeft een andere functie. Er wordt namelijk geen uitspraak gedaan, maar een gesprek gevoerd met alle betrokkenen om gezamenlijk tot een oplossing te komen. “Na een uitspraak is de verliezer vaak geïrriteerd en boos. Als je dat niet oplost, zit je binnen een half jaar weer bij de rechter,” zegt Beterburen-directeur Bente Londen tegen RTL Nieuws.

79 euro

Er werden al eerder proeven gedaan met wijkrechters in andere gemeenten. Deze bleken echter niet aantrekkelijk door hoge kosten. In Den Haag is dat anders: hier kost een zitting je 79 euro. De wijkrechter komt dan naar je toe om de zaak te bespreken. Als de proef aanslaat is de gemeente Den Haag van plan de wijkrechter ook in andere wijken in te zetten.

Lees ook: Een WhatsApp-groep met de buurt: een goed initiatief of een bron van irritaties?

Gerelateerd nieuws

Lees ook